Nova saznanja: Nakon pada aviona pokrenuta istraga

Nova istraga koju je tražila američka vlada u Boingu, izazvala je zabrinutost u vezi sa bezbednosnim sistemima u kompaniji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2024.

07:37

Nova saznanja: Nakon pada aviona pokrenuta istraga
Foto: shutterstock, tratong

Poslednjim pregledom otkrivena je loša povezanost višeg menadžmenta i redovnog osoblja, kao i to da pravila ponašanja u vezi sa bezbednošću nisu efikasno primenjena u celoj kompaniji, preneo je Bi-Bi-Si.

Izveštaj je naručen nakon padova aviona Boinga 2018. i 2019. godine, u kojima je poginulo 346 ljudi, nakon čega je američka kompanija obećala da sagledati nalaze.

"Preduzeli smo važne korake u pogledu bezbednosne kulture, iako ima još posla", saopštila je kompanija.

Jedan od dva najveća svetska proizvođača aviona bio je pod dodatnim pritiskom nakon što su 5. januara na avionu boing 737 maks 9, u vlasništvu avio-kompanije ''Alaska erlajns'', otpala pomoćna vrata usred leta na liniji Sijetl – San Dijego.

Ozbiljna šteta je za dlaku izbegnuta, ali je incident oživeo pitanja o proizvodnim procesima Boinga, pet godina nakon spomenutih nesreća, i doveo do optužbi da je kompanija stavila profit ispred bezbednosti tokom izrade svojih aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: