Rusi sklapaju nov avion lovac šeste generacije

Rusija ima cilj da razvije borbeni avion šeste generacije do 2050. godine.

Svet

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 26.02.2024.

09:08

Rusi sklapaju nov avion lovac šeste generacije
Ilustracija: Profimedia

Tu informaciju prenela je ruska novinska agencija Tas, pozivajući se na naučnog direktora Državnog istraživačkog instituta za sisteme vazduhoplovstva Jevgenija Fedosova.

"Trenutno razmišljamo o konceptu aviona šeste generacije, sprovodimo istraživanja i razmenjujemo stavove sa vojnim specijalistima", naveo je Fedosov.

On je rekao da očekuje da će lovac biti razvijen do 2050. godine, ističući da će dizajn u velikoj meri zavisiti od toga "kakvi će biti oružani sukobi u budućnosti".

Fedosov je naglasio da borbeni avioni postaju sve složeniji, a samim tim i teži. Povećanje težine dovodi do povećanja troškova.

Pročitajte još:

A ruski avioni? Putin priznao: Preopterećeni smo

Rusija pravi avion dugog dometa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

11 h

Podeli: