Svet

Ponedeljak, 26.02.2024.

09:08

Rusi sklapaju nov avion lovac šeste generacije

Rusija ima cilj da razvije borbeni avion šeste generacije do 2050. godine.

Izvor: B92.net

Rusi sklapaju nov avion lovac šeste generacije
Ilustracija: Profimedia

Tu informaciju prenela je ruska novinska agencija Tas, pozivajući se na naučnog direktora Državnog istraživačkog instituta za sisteme vazduhoplovstva Jevgenija Fedosova.

"Trenutno razmišljamo o konceptu aviona šeste generacije, sprovodimo istraživanja i razmenjujemo stavove sa vojnim specijalistima", naveo je Fedosov.

On je rekao da očekuje da će lovac biti razvijen do 2050. godine, ističući da će dizajn u velikoj meri zavisiti od toga "kakvi će biti oružani sukobi u budućnosti".

Fedosov je naglasio da borbeni avioni postaju sve složeniji, a samim tim i teži. Povećanje težine dovodi do povećanja troškova.

Pročitajte još:

A ruski avioni? Putin priznao: Preopterećeni smo

Rusija pravi avion dugog dometa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: