Još je ovaj trošak falio: Kupovina onlajn možda više neće biti ista

Mnogi trgovci na malo u slučaju kupovine preko Interneta počeli su da prilagođavaju pravila povrata.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2024.

14:34

Još je ovaj trošak falio: Kupovina onlajn možda više neće biti ista
Ilustracija: Shutterstock/Gorodenkoff

Razlog tome su, kako tvrde, niže maloprodajne marže i viši troškovi zaduživanja.

Onaj ko danas kupuje putem interneta očekuje brzu, jednostavnu i besplatnu dostavu, kao i brz i besplatan povrat proizvoda s kojim nije zadovoljan.

Čekati na robu čak dva dana, kupcima se čini kao večnost, a kad za dostavu moraju da plate – to smatraju pljačkom.

Umesto da se bore za povećanje tržišnog udela, nudeći kupcima besplatnu dostavu i povrat, trgovci svakom transakcijom pokušavaju dodatno da zarade, navodi Business Insider, a prenosi Poslovni dnevnik.

Mnogi trgovci na malo, uključujući H&M, Zaru, J.Crew pa i Amazon počeli su da prilagođavaju pravila povrata, a razlog su, kako tvrde, niže maloprodajne marže i viši troškovi zaduživanja.

Zbog toga kupcima naplaćuju vraćanje stvari, skraćuju rokove povrata i odbijaju da prihvate neke artikle u potpunosti, čime žele da ih odvrate od vraćanja robe, odnosno, prisile ih da kupljene stvari u trgovine vrate lično. Amazon Prime tako sada naplaćuje 130 evra godišnje za "besplatnu" isporuku stvari.

Međutim, besplatna dostava zapravo i nije besplatna jer ona uključuje logističke troškove i često male trgovce ostavlja u nepovoljnom položaju u poređenju s njihovim mnogo većim konkurentima.

Pre trideset godina, fizičko vraćanje artikla kupcima nije izazivalo zazor, ali danas nam se ta opcija čini bolnom i nepravednom.

Uvođenjem onlajn povrata trgovci na malo su promenili nekadašnje navike kupaca, a sada ponovo pokušavaju to ponovo da učine.

Zbog toga će oni koji kupuju onlajn možda razmisliti malo duže, pre nego što željeni artikl klikom miša "dodaju u korpu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: