Svet

Nedelja, 25.02.2024.

14:34

Još je ovaj trošak falio: Kupovina onlajn možda više neće biti ista

Mnogi trgovci na malo u slučaju kupovine preko Interneta počeli su da prilagođavaju pravila povrata.

Izvor: poslocni dnevnik/Domagoj Puljizović

Još je ovaj trošak falio: Kupovina onlajn možda više neće biti ista
Ilustracija: Shutterstock/Gorodenkoff

Razlog tome su, kako tvrde, niže maloprodajne marže i viši troškovi zaduživanja.

Onaj ko danas kupuje putem interneta očekuje brzu, jednostavnu i besplatnu dostavu, kao i brz i besplatan povrat proizvoda s kojim nije zadovoljan.

Čekati na robu čak dva dana, kupcima se čini kao večnost, a kad za dostavu moraju da plate – to smatraju pljačkom.

Umesto da se bore za povećanje tržišnog udela, nudeći kupcima besplatnu dostavu i povrat, trgovci svakom transakcijom pokušavaju dodatno da zarade, navodi Business Insider, a prenosi Poslovni dnevnik.

Mnogi trgovci na malo, uključujući H&M, Zaru, J.Crew pa i Amazon počeli su da prilagođavaju pravila povrata, a razlog su, kako tvrde, niže maloprodajne marže i viši troškovi zaduživanja.

Zbog toga kupcima naplaćuju vraćanje stvari, skraćuju rokove povrata i odbijaju da prihvate neke artikle u potpunosti, čime žele da ih odvrate od vraćanja robe, odnosno, prisile ih da kupljene stvari u trgovine vrate lično. Amazon Prime tako sada naplaćuje 130 evra godišnje za "besplatnu" isporuku stvari.

Međutim, besplatna dostava zapravo i nije besplatna jer ona uključuje logističke troškove i često male trgovce ostavlja u nepovoljnom položaju u poređenju s njihovim mnogo većim konkurentima.

Pre trideset godina, fizičko vraćanje artikla kupcima nije izazivalo zazor, ali danas nam se ta opcija čini bolnom i nepravednom.

Uvođenjem onlajn povrata trgovci na malo su promenili nekadašnje navike kupaca, a sada ponovo pokušavaju to ponovo da učine.

Zbog toga će oni koji kupuju onlajn možda razmisliti malo duže, pre nego što željeni artikl klikom miša "dodaju u korpu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: