Svet

Subota, 24.02.2024.

12:00

Nemci, ne ide: "To je bajka"

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner zatražio je višegodišnji moratorijum na socijalna izdvajanja i državne subvencije, da više novca ostane za odbranu.

Izvor: DPA

Nemci, ne ide:
Ilustracija: EPA-EFE/VALDA KALNINA

"Meni nije do toga da sada neke stvari ukidamo. Možemo o tome raspravljati, ali ... neprestano nastaju nove subvencije, nova socijalna davanja, novi standardi", rekao je Lindner za televiziju ZDF.

Prema njegovoj oceni, toga već ima poprilično. "Kada bi nam uspelo da tri godine izađemo na kraj sa onim što imamo, to bi bio veliki korak u pravcu konsolidacije", rekao je Lindner, predsednik liberalne FDP, najmanje partije u koaliciji kancelara Olafa Polca.

Kopredsednica Zelenih Rikarda Lang se slaže da Nemačka mora da uloži u podršku Ukrajinu i da manju odbrambenu zavisnost Evrope od SAD, piše dpa.

Naglasila je, međutim, da Nemačka ne sme spoljnu bezbednost da gradi na račun socijalne bezbednosti. Taj zadatak, prema njenim rečima, ne može da se finansira iz postojećeg budžeta i "zato treba naći druge načine".

Predsednik minhenskog ekonomskog institute Ifo Klemens Fist ocenio je da ne postoji način da se izbegnu određeni rezovi u oblasti socijalnih izdvajanja države.

"I topovi i kolači, bilo bi lepo da može, ali to je bajka. To ne ide. Nego idu topovi, bez kolača", rekao je Fist. On je dodao da država i ubuduće finansirati blagostanje, ali manje.

Lindner je naglasio i Nemačka mora da obnovi snažan privredni rast, a time i većeg prihoda od poreza. "Nemačkoj je neophodan prosperitet. Potreban nam je dinamičan rast", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

6 h

Podeli: