Kupuju 4 borbena aviona. Dobar znak za NATO?

Mađarska je u petak saopštila da je potpisala ugovor o kupovini četiri borbena aviona Saab JAS Gripen od Švedske.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.02.2024.

10:02

Kupuju 4 borbena aviona. Dobar znak za NATO?
EPA/ANDY RAIN

Mađarska je u petak saopštila da je potpisala ugovor o kupovini četiri borbena aviona Saab JAS Gripen od Švedske dok se Budimpešta konačno sprema da odobri kandidaturu Stokholma za pridruživanje NATO-u nakon gotovo dve godine odlaganja.

Mađarska je poslednja članica NATO-a koja nije ratifikovala zahtev Švedske za pridruženje vojnom savezu koji je podnet 2022. nakon sukoba Rusije i Ukrajine, prenosi Poslovni dnevnik.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošle nedelje popustio rekavši da će parlament o ratifikaciji glasati u ponedeljak, sastao se sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.

Tada je rekao da je uspeo "da ponovno izgradi poverenje".

Mađarska će kupiti avione i proširiti povezan logistički ugovor, rekao je Orban.

Mađarska trenutno ima pozajmljene avione Gripen prema ugovoru potpisanom 2001. godine.

"Mi ne samo da zadržavamo našu sposobnost protivvazdušne odbrane, već ćemo je i povećati. To znači da će naša predanost NATO-u ojačati, a tako će i naše učestvovanje u zajedničkim operacijama NATO-a", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije s Kristersonom.

Kristerson je rekao da pozdravlja dogovor.

"Znamo da se ne slažemo u svemu, ali slažemo se da treba da sarađujemo gdje je to moguće", rekao je on.

Orban, čija je vlada zadržala bliske veze s Rusijom, je odlagao ratifikaciju zbog švedskih kritika na račun Budimpešte zbog vladavine prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: