Rusija iznenadila MMF

Rast ruske ekonomije "iznenadio" je Međunarodni monetarni fond (MMF), s obzirom na sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Svet

Izvor: SEEbiz

Petak, 23.02.2024.

14:34

Rusija iznenadila MMF
Foto: Profimedia

U januaru je MMF prognozirao da će ruska ekonomija ove godine porasti za 2,6 posto zbog velike vojne i lične potrošnje koju je podupro rast plata. Prošlog oktobra očekivali su rast po stopi od 1,1 odsto u 2024, koju sada predviđaju u 2025.

"To je ratna ekonomija. Velik udeo ruske ekonomije čini vojna potrošnja, što podstiče proizvodnju", rekla je u četvrtak direktorka komunikacija MMF-a Džuli Kozak u Vašingtonu, prenosi Seebiz.

Potrošnji pomažu i značajni socijalni transferi, dodala je Džuli Kozak, upozorivši na naznake "pregrevanja" ekonomije, poput jačanja inflacije.

U srednjoročnoj perspektivi rast bi trebalo da uspori, s obzirom na isključenost Rusije iz međunarodnog finansijskog sistema, ograničen pristup tehnologiji i gubitak dela visokokvalifikovane radne snage, navodi.

Svi ti činioci znatno će uticati na rast i izglede za privredu na srednji rok, zaključila je zvaničnica MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: