Svet

Četvrtak, 11.03.2021.

10:24

"Turska neće isključiti mogućnost kupovine ruskih aviona"

Turska ne isključuje mogućnost kupovine ruskih borbenih aviona Su-35 i Su-57, iako daje prednost stvaranju sopstvenih lovaca pete generacije.

Izvor: Sputnjik

Foto: Depositphotos, Ruletkka

To je izjavio ministar industrije Mustafa Varank.

Turski zvaničnici prvi put su počeli da nagoveštavaju interesovanje za ruske avione, uključujući lovce Suhoj Su-35 4++ generacije i mlazni avion Suhoj Su-57 pete generacije, nakon što je Ankara izbačena iz programa F-35 američke kompanije Lockheed Martin zbog kupovine ruskog PVO sistema.

"Ako Rusija ima letelicu koja zadovoljava naše trenutne potrebe, ako nema poteškoća sa uvođenjem u naš sistem i lansiranjem, onda je sigurno možemo kupiti iz Rusije ili neke druge zemlje u Evropi. Naš pristup ovom pitanju nije kategoričan i antagonistički", rekao je Varank za Sputnjik.

O temi prodaje ruskih lovaca Turskoj redovno se govori na sastancima lidera dve zemlje, dodao je ministar.

"Naravno, dajemo prednost razvoju turskih kapaciteta povezanih sa lovcima pete generacije. Ali ako Rusija ima letelicu koja ispunjava naše potrebe i ciljeve, Turska će je kupiti", rekao je Varank.

Ministar je takođe potvrdio da su u toku pregovori oko druge serije S-400 za Tursku i da je Turska zainteresovana za tehnološku saradnju i mogućnost delimične lokalizovane proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

13 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: