Svet

Četvrtak, 31.12.2020.

19:26

Može se i bez francuskog vina i konjaka

Američka odluka o uvođenju dodatnih carina na francuska vina i konjak, povrh onih već nametnutih u oktobru prošle godine, doneće velike gubitke.

Izvor: index.hr

Može se i bez francuskog vina i konjaka
Ilustracija: EPA, ROMAN PILIPEY

Procenjuje se da će to francuski sektor vina i žestica ukupno koštati više od milijardu evra, poručili su izvoznici.

Američka vlada u sredu je najavila da će povećati carine na određene proizvode iz Evropske unije, uključujući vina i konjak i druge artikle iz Francuske, zaoštravajući dugogodišnji spor s Briselom oko subvencija proizvođačima vazduhoplova, podseća Rojters.

SAD su u oktobru 2019. uvele 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, uključujući i francuska vina, što je sektor vina i žestine u proteklih više od godinu dana ukupno stajalo 600 miliona evra, poručili su iz francuskog udruženja izvoznika vina, piše Hina, prenosi Indeks (Index).

"Ukupan efekt carina (nametnutih u oktobru 2019. i ovih nedavno odlučenih) u pomenutom sektoru u celini premašiće milijardu evra”, rekao je Rojtersu Cezar Giron, predsednik udruženja izvoznika vina i žestokih pića (FEVS).

"To je pravi udarac maljem u sporu koji s nama nema nikakve veze”, dodao je.

Upozorio je i da će nove carine imati značajan uticaj na prodaju konjaka u Sjedinjenim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: