Svet

Sreda, 16.12.2020.

16:48

"Amerika želi da zaustavi razvoj turske odbrambene industrije"

Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da sankcije SAD uvedene zbog kupovine ruskog PVO sistema imaju cilj da zaustave razvoj odbrambene industrije Turske.

Izvor: Beta

Foto: Depositphotos/vverve

U govoru na otvaranju jednog auto-puta, Erdogan je rekao da će sankcije povećati odlučnost njegove vlade da tursku odbrambenu industriju učini jačom i nezavisnijom.

Američke sankcije, uvedene u ponedeljak zbog turske kupovine ruskog raketnog sistema S-400, zasnivaju se na američkom "Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima putem sankcija" (CAATSA) čiji je cilj potiskivanje uticaja Rusije.

To je prvi slučaj da se taj zakon koristi za kažnjavanje nekog američkog saveznika. Američke sankcije koje se odnose na čelnika Direkcije za odbrambenu industriju Turske, Ismaila Demira i još trojicu zvaničnika su zamrzavanje imovine i zabrana ulaska u SAD, kao i zabrana većine izvoznih dozvola, zajmova i odobravanja kredita Direkciji.

"Pravi cilj sankcija je da blokira napredak koji smo u poslednje vreme postigli u odbrambenoj industriji i da nas ponovo učini strogo zavisnim (od SAD)", rekao je Erdogan i procenio "da nije bilo problema sa S-400, iskoristili bi neki drugi problem".

Erdogan je rekao da će Turska sada "raditi dvostruko vrednije" i ubrzati projekte da bi svoju odbrambenu industriju učinila nezavisnom. SAD su prethodno Ankari ukinule mogućnost kupovine najsavremenijih američkih borbenih aviona F-35, uz obrazloženje da bi njihova upotreba zajedno s ruskom tehnologijom u Turskoj ugrozila bezbednost.

Vašington takođe kaže da ruski sistem S-300 nije kompatibilan s NATO sistemima. Turska je tvrdila da ruska tehnologija nije rizik za sisteme NATO.

Erdogan je u ponedeljak ponovio tvrdnju Turske da joj SAD nisu nudile američke raketne sisteme Patriot, te da nije imala drugu mogućnost nego da kupi ruski sistem.

Sjedinjene Američke Države medjutim kažu da su pregovori o turskoj kupovini Patriota propali zbog insistiranja Turske da dobije pravo prenosa tehnologije da bi sama proizvodila te rakete, suprotno interesima američkih proizvođača.

Turska je prve rakete S-400 dobila u leto 2019. godine, a prvi put ih je testirala oktobra ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

23 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

7 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: