Svet

Nedelja, 16.08.2020.

15:58

Merenje pa večera: Narod besan zbog postupka restorana

Na ulazu u jedan restoran u centralnoj Kini od gostiju je traženo da se izmere i da hranu naručuju u skladu sa kilažom.

Izvor: Capital.ba

Merenje pa večera: Narod besan zbog postupka restorana
Foto: Depositphotos, tmcphotos

Vlasnici su se vlasnici izvinili nakon što je taj postupak izazvao lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama. Ova politika je uvedena nakon nacionalne kampanje protiv bacanja hrane.

Na samom ulazu u restoran u gradu Čangša postavljene su dve velike vage. Od gostiju je traženo da se izmere i da dobijene podatke unesu u aplikaciju koja će im onda ponuditi odgovarajući meni, prenosi Capital.

Na ulazu su postavljeni natpisi na kojima piše “budite štedljivi i marljivi, promovišite prazne tanjire” i “operacija prazan tanjir”.

Ova nova politika izazvala je lavinu negativnih komentara na kineskim društvenim mrežama, javlja Bi-Bi-Si.

Postovi na platformi Veibo sa ovom tematikom pregledani su više od 300 miliona puta.

Uprava restorana saopštila je da "duboko žali" zbog svog tumačenja nacionalne kampanje "Očisti tanjir".

"Naša prvobitna namera je bila da sprečimo bacanje hrane, odnosno da hranu naručujemo na zdrav način. Nikada nismo prisiljavali goste da se mere" navodi se u saopštenju restorana na društvenim mrežama.

Kineski predsjednik Si Đinping koji je podržao kampanju rekao je da je količina hrane koja se baca u Kini "šokantna i uznemiravajuća".

Nakon poruke predsednika Kine kineska Asocijacija ketering industrije u Vuhanu apelovala je da restorani u gradu ograniče broj jela koja se serviraju, posebno kada se radi o grupama gostiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: