Svet

Ponedeljak, 06.07.2020.

08:00

Evropskoj državi preti bankrot i gubitak 1300 godina duge samostalnosti

Republici San Marinu preti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon panedmije Covida19 bankrotira.

Izvor: Tanjug

Evropskoj državi preti bankrot i gubitak 1300 godina duge samostalnosti
Foto: Depositphots, swisshippo

Zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1300 godina dugu samostalnost, piše dnevni list "Il Fato Kotidijano" (Il fatto Quotidiano).

Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1 200 građana od ukupno 33 000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere.

Još pre pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbegli finansijsku propast vlasti San Marina traze pomoć od prvog suseda Italije, i "BankItalije".

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idelano mesto za sakrivenje novca i zametanja tragova firmi cije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali "pojele su ih banke", tvrdi Džuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione demokratske partije.

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U poslednjih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za jos 12 procenata.

Da bi ublazila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice "Titano" (ime po planini Titano na cijim obroncima se prostire država) u vrednosti od 500 miliona evra.

Jedan "titano" vredi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrednost, sto bi bio presedan u istoriji najmanje države na svetu.

"Il fato Kotidijano" piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi "pasti" u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih imstitucijama kao sto je UN, OEBS i sl.

U San Marinu živi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje "da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane", tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

15 h

Region

Ovo je prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna majska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno isto kao u aprilu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

8:12

20.7.2024.

1 d

Podeli: