Svet

Ponedeljak, 12.08.2019.

13:28

Kina blizu pokretanja sopstvene kriptovalute

Narodna banka Kine blizu je izdavanja sopstvene kriptovalute.

Izvor: Bankar.rs

Kina blizu pokretanja sopstvene kriptovalute
Foto: Depositphotos,leungchopan

Istraživači centralne banke intenzivno rade od prošle godine na razvoju sistema, a kriptovaluta je blizu izlaska, rekao je Mu Čhangčun, zamenik direktora odeljenja za plaćanja Narodne banke Kine (PBOC).

Mu je ponovio nameru PBOC-a da digitalna valuta zameni M0, ili gotovinu u opticaju, a ne M2, što bi stvorilo kreditnu sposobnost i uticalo na monetarnu politiku. Digitalna valuta bi takođe podržala cirkulaciju i internacionalizaciju juana, rekao je on, a prenosi bankar.rs.

Primedbe signaliziraju da se PBOC kreće ka formalnom uvođenju sopstvene digitalne valute nakon pet godina istraživanja.

Pokušaji Fejsbuka da stvori kriptovalutu izazvao je zabrinutost kod globalnih centralnih banaka, uključujući i Narodnu banku Kine, iz koje su rekli da se digitalna imovina mora staviti pod nadzor centralne banke kako bi se sprečili potencijalni devizni rizici i zaštitio autoritet monetarne politike.

"Libra se mora posmatrati kao strana valuta i neophodno je staviti je u kineski okvir upravljanja devizama", rekao je Sun Tianki, zvaničnik iz kineske Državne uprave za devize.

Za razliku od decentralizovane ponude zasnovane na blokčejnu, valuta PBOC-a je namenjena tome da pruži više kontrole zvaničnom Pekingu nad finansijskim sistemom.

Prema patentima koje je registrovala centralna banka, potrošači i preduzeća preuzeli bi mobilni novčanik i zamenili svoj juan digitalnim novcem. Ono što je najvažnije, PBOC bi takođe mogao da prati svaki put kada novac promeni vlasnika.

Centralna banka će "ubrzati istraživanje zakonskog digitalnog tendera Kine" i pratiti trendove razvoja virtuelne valute u inostranstvu i kod kuće, navodi se u saopštenju PBOC-a u kojem je naveden njen plan rada za drugu polovinu 2019. godine objavljen početkom avgusta.

"Bez sumnje je da su najavom Libre vlade, regulatori i centralne banke širom sveta morali da ubrzaju svoje planove i pristup digitalnoj imovini", rekao je Dejv Čapmen, izvršni direktor u BC Tehnolodži Grup.

"Oni moraju razmotriti mogućnost da valute koje izdaju nevladine organizacije mogu dramatično da poremete finansije i plaćanja", rekao je Čapmen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: