Svet

Sreda, 03.10.2018.

18:35

Užas u ciframa - dug skače 38.000 $ u sekundi

Američki javni dug upravo je "prešišao“ i granicu od 21, 5 biliona (američkihj triliona) dolara. Cifre pokazuju da dug raste 38.000 dolara u sekundi.

Izvor: B92

Užas u ciframa - dug skače 38.000 $ u sekundi
(Foto: Thinkstock)

Najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija pokazuju da je američki bruto nacionalni dug povećan za 1,2 biliona dolara na 21,52 biliona dolara.

Preciznije, državni dug SAD porastao je za 6,3 odsto i sada iznosi 105,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u zemlji.

"Gde je prag previsok, ne znamo. Ali rast je definitivno neodrživ, imamo veliki problem. I mi smo jedina napredna ekonomija na neodrživom kursu ", izjavio je ekonomista Džejson Furman.

"Mi smo jedina napredna ekonomija u kojoj se očekuje rast duga u narednih pet godina. Sve druge razvijene ekonomije beleže pad", dodao je on.

Deficit budžeta u avgustu je iznosio 214 milijardi dolara, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine.

"Činjenica da smo sada u desetoj godini ekonomske ekspanzije a da dug i dalje raste je zaista veoma neodgovorna. Ukoliko kongres fundamentalno ne promeni svoj put, idemo putem ka krizi kao što je to radila Grčka“, izjavio je Kris Edvards, direktor studija o poreskoj politici Instituta u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: