Svet

Nedelja, 25.09.2016.

09:55

Austrija traži 30.000 radnika, evo i koje

Kraj septembra za većinu radnika koji su radili na sezonskim poslovima u turizmu, znak je da njihov ugovor ističe i da je vreme za povratak kući.

Izvor: Glas Slavonije

Austrija traži 30.000 radnika, evo i koje
Foto: Thinkstock

Neki će sa ušteđevinom pokušati da “doguraju” do idućeg Uskrsa i novog povratka na Jadran i sezonske poslove.

Međutim, ima i onih koji će dalje u potragu za novim radnim izazovima. Oni će letnju sezonu produžiti na sezonu zimskog turizma.

Na primer, u Austriji. Problem predstavlja dobijanje radne dozvole. Čak ni hrvatski radnici, sve do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada pa je potrebno za zapošljavanje dobiti radnu dozvolu.

Kako tamo zbog obima posla manjka radnika, a upravo su traženi ugostiteljski radnici - kuvari, konobari i sobarice, dobijanje radne dozvole ne bi trebao da bude problem.

Prema dostupnim podacima austrijski hoteli i restorani svake sezone traže oko 30.000 radnika, a velik deo njih upravo dolazi iz inostranstva.

Posredovanje pri zapošljavanju radnika u Austriji osnovna je delatnost kompanije Euro Career iz istarskih Banjola.

"Radimo s hotelima koji imaju četiri i pet zvjezdica. U cilju nam je da radnik bude zadovoljan, da poslodavac bude zadovoljan i konačno da budemo zadovoljni i mi kao agencija", pojašnjava Aleksandra Bertelt iz ove tvrtke.

Prema iskustvima ranijeg posredovanja, poslodavac za većinu radnika osigurava smeštaj i hranu.

"Posredujemo za radnike tokom zimske, tako i tokom letnje sezone, ali i u objekte koji rade tokom cele godine, dakle pri zapošljavanju na neodređeno. Inače radimo sa poslodavcima na području Vorarlberga i Tirola”, kaže Bertelt i napominje kako je poznavanje nemačkog jezika važan uslov za dobijanje posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

22 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

5 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: