Svet

Nedelja, 05.06.2016.

09:25

Odluka veka: Dobija li svako 2.200 EUR mesečno?

Švajcarci će danas odlučivati na referendumu o tome da li svaki stanovnik treba da dobije od vlade mesečni bazični prihod, iako njegov iznos nije preciziran.

Izvor: Tanjug

Odluka veka: Dobija li svako 2.200 EUR mesečno?
Foto: Thinkstock

Stručnjaci, međutim, procenjuju da je mesečni minimum potreban za osnovne troškove u bogatoj Švajcarskoj 2.500 franaka (oko 2.200 evra), prenosi AP.

Prema ovom predlogu, svako dete bi dobilo jednu četvrtinu predviđenog iznosa, dok oni koji mesečno zarađuju više ne bi dobijali ništa.

Kritičari ovakvog predloga navode, međutim, da bi to dovelo do eksplozije državnog budžeta.

Švajcarska vlada je, takođe, savetovala građanima da odbace predlog, a ankete pokazuju da on neće biti prihvaćen u zemlji koja je poznata po politici slobodnog tržišta, visokoj tehnologiji i kapitalističkom finansijskom sektoru, prenosi AP.

Istraživanja su, međutim, pokazala da samo oko jedne četvrtine Švajcaraca podržava ovu ideju.

Debata oko istog osnovnog prihoda za sve počela je u ovoj zemlji 2013. godine. Ipak, nisu prvi koji razmiljaju o uvođenju ovog modela.

Ideja da se brojne beneficije vlade zamene jednim čekom i pošalju svim domaćinstvima, bez obzira na prihod i na to da li rade ili ne, sve više dobija pažnju u svetu poslednjih nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: