BRIKS banka "podržava" iz Šangaja

Nova međunarodna banka za razvoj zemalja BRIKS-a, "teška" 100 milijardi dolara, počela je u Šangaju sa radom, saopštili su kineski zvaničnici.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.07.2015.

09:56

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Nova razvojna banka" (NDB), osnovana uz podršku grupe zemalja u usponu BRIKS (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike), doživljava se kao konkurent zapadnim finansijskim institucijama, ocenjuje Frans pres.

Na zvaničnoj internet stranici banke, ona je opisana kao "alternativa postojećoj Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu", koja će, kako se navodi, finansirati infrastrukturne projekte i održivi razvoj.

"NDB će na zdrav način biti dopuna postojećem međunarodnom finansijskom sistemu", izjavio je kineski ministar finansija Lu Đivej na ceremoniji otvaranja banke u Šangaju.

Banka će, kako se navodi na sajtu, imati početni kapital od 50 milijardi dolara, koji će kasnije biti povećan na 100 milijardi dolara.

Članice BRIKS-a, koje zajedno čine oko 40 odsto svetske populacije, postigle su u julu prošle godine u Brazilu formalni dogovor o osnivanju banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: