Svet

Petak, 16.01.2015.

17:30

Crne prognoze direktora Lukoila

Generalni direktor ruskog Lukoila Vagit Alekpberov rekao je da bi cena barela nafte, koja je već prepolovljena od juna, mogla da padne na 25 dolara.

Izvor: Beta

Default images

Cena nafte pala je ove nedelje na najniži nivo u poslednjih šest godina i kreće se oko 45 dolara za barel. Taj pad je doveo do ukidanja radnih mesta u naftnom sektoru i odustajanja od nekih nerentabilnih projekata.

"Barel nafte bi mogao da padne do 25 dolara", rekao je Vagit Alekperov, prenose ruske agencije. Generalni direktor Lukoila, druge po veličini ruske kompanije u naftnom sektoru, rekao je da će tržište nafte ostati nesigurno cele godine.

Pad cene nafte, koja predstavlja najveći deo budžetskih prihoda Rusije, kao i zapadne sankcije vezane za ukrajinsku krizu uticale su na gubitak vrednosti rublje.

Ukoliko se cena nafte zadrži na sadašnjem niskom nivou, ruski zvaničnici upozorili su da bi zemlja mogla da ima veliki budžetski deficiti i da bi BDP mogao da beleži pad od pet odsto ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

18 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Podeli: