Svet

Utorak, 09.12.2014.

14:30

Da li smo ovakav svet sanjali?

Nejednakost između bogatih i siromašnih je u većini zemalja porasla na najviši nivo za poslednjih 30 godina i sada šteti privrednom rastu.

Izvor: Tanjug

Default images

To je pokazao izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja okuplja 34 zemlje članice.

"U većini zemalja OECD-a, jaz između bogatih i siromašnih je na najvišem nivou za poslednjih 30 godina. Danas, prosečna primanja deset odsto najbogatije populacije u regionu OECD-a veća su 9,5 puta od prihoda 10 procenata najsiromašnije populacije, dok je tokom 80-ih godina prošlog veka taj odnos bio sedam prema jedan i otada je u konstantnom porastu", navodi se u izveštaju OECD-a, a prenosi agencija Frans pres.

Među članicama OECD-a nalaze se razvijene i zemlje u razvoju, među kojima države Evropske unije, ali i SAD, Turska, Meksiko i Japan.

Kina, Brazil i Indija nisu članice te organizacije.

Jaz između bogatih i siromašnih varira širom regiona OECD-a, pa je tako, prema izveštaju, nejednakost u mnogim zemljama kontinentalne Evrope i nordijskim zemljama znatno manja.

Sve veća nejednakost u primanjima negativno se odrazila na zemlje OECD-a, zbog čega je privredni rast Meksika i Novog Zelanda umanjen za više od deset procentnih poena, navodi se u izveštaju.

Istovremeno, prema računici OECD-a, veća jednakost pomogla je podizanju BDP-a po glavi stanovnika u Španiji, Francuskoj i Italiji u periodu pre izbijanja ekonomske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Ovo je prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna majska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno isto kao u aprilu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

8:12

20.7.2024.

21 h

Podeli: