Svet

Četvrtak, 15.05.2014.

14:19

Orban: Južni tok nema alternativu

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da nema alternative izgradnji gasovoda Južni tok.

Izvor: Tanjug

Default images

"Gasovod mora da bude izgrađen", rekao je Orban na međunarodnoj konferenciji o globalnoj bezbednosti u Bratislavi, i podsetio na projekat gasovoda Nabuko, koji je propao, prenosi ruska novinska agencija Itar tas.

Južni tok je, kako podseća Itar tas, strateški projekat za energetsku bezbednost Evrope i koji bi trebalo da bude izgrađen do kraja 2015. godine.

Prema tvrdnjama ruske agencije, u toku je izrada studije izvodljivosti za podvodni deo ispod Crnog mora, kao i za kopnenu teritoriju tranzitnih zemalja. Ukupan kapacitet podmorskog dela gasovoda biće 63 milijarde kubnih metara godišnje, a izgradnja tog dela koštaće 8,6 milijardi evra.

Orban i prvi čovek ruskog Gasproma Aleksej Miler juče su u Budimpešti pozvali na ubrzanu izgradnju Južnog toka. Kako je posle susreta prenela mađarska agencija MTI, Orban i Miler su se složili da je trenutna situacija sa Ukrajinom dokaz da je taj gasovod ključan za snabdevanje Evrope gasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

23 h

Podeli: