Svet

Sreda, 07.05.2014.

16:26

“Dogovor do juna ili gasni rat“

Spor oko cene gasa sa Rusijom mora biti rešen do juna kako bi Ukrajina mogla da garantuje isporuke Evropi i da bi se izbegao novi gasni rat, poručuju iz Kijeva.

Izvor: Tanjug

Default images

"Izuzetno je važno da pronađemo odgovore na pitanja na koja do danas nismo odgovorili. Problem je sa podzemnim zalihama gasa, jer ako na početku zimskog perioda u skladištima ne bude dovoljno gasa, Rusija neće ispoštovati svoje obaveze u pogledu tranzita gasa do Evrope", izjavio je ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan u intervjuu Rojtersu.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebno da do sredine oktobra u skladištu ima 17-20 milijardi kubnih metara gasa kako bi osigurala tranzit ruskog gasa do Evrope. U ovom trenuku, nivo zaliha je na samo 8,3 milijarde kubnih metara.

"Imamo izvesno vreme na raspolaganju i moraćemo početi sa ozbiljnim upumpavanjem gasa najkasnije do juna. Energetska bezbednost Ukrajine i Evrope je povezana i želimo da rešimo taj problem. Da li to pitanje možemo rešiti do juna? Nadam se da možemo, jer smo svi zainteresovani za to", izjavio je Prodan.

Prodan je naveo da je ukrajinska energetska kompanija Naftogas prošlog meseca dostavila nekoliko predloga ruskom Gaspromu, među kojima je i utvrđivanje cene za 1.000 kubnih metara gasa na 268,5 dolara do kraja trajanja ugovora, ukidanje uslova "uzmi ili plati", kao i revizija aktuelnog nivoa ukrajinskog duga za ruski gas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

19 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Podeli: