Svet

Sreda, 02.04.2014.

09:05

Štrajk pilota, 400.000 ljudi čeka

Piloti nemačke Lufthanze stupili suu trodnevni štrajk zbog koga je ta aviokompanija otkazala 3.800 letova, što će stvoriti neprilike za oko 425.000 putnika.

Izvor: Tanjug

Default images

Ova obustava rada mogla bi da bude jedan od najvećih štrajkova u istoriji Lufthanze, navodi agencija Rojters.

Sindikat, koji zastupa prava 5.400 pilota, organizovao je štrajk zbog neispunjavanja zahteva da se zadrže postojeća pravila u vezi sa njihovim penzionisanjem. Portparolka aviokompanije danas je pozvala sindikat na novu rundu razgovora.

"Naša želja je da krenemo sa razgovorima što pre, čak i dok traje štrajk jer mislim da možemo da nađemo dobro rešenje", rekla je Barbara Šedler za Rojters.

Jutros je mirno na aerodromu u Frankfurtu, trećoj po veličini evropskoj vazdušnoj luci, kao i na aerodromu u Minhenu, s obzirom na to da su putnici ranije bili obavešteni o otkazivanju letova.

Lufthanza, koja je u prošlonedeljnom kratkom štrajku upozorenja otkazala oko 600 letova, ponudila je pogođenim putnicima u najavljenom štrajku besplatnu promenu termina leta.

Nemački ministar transporta Aleksander Dobrint pozvao je Lufthanzu i sindikat da brzo pronađu rešenje za dobrobit putnika.

Ovaj štrajk će da pogodi i Lufthanzinu niskotarifnu kompaniju Džerman vings.

Tarifni pregovori neuspešno traju već dve godine, a situacija se dodatno iskomplikovala kada je Lufthanza jednostrano otkazala svoje obaveze za takozvane prelazne penzije za pilote i letačko osoblje, kako bi oni prevremeno imali mogućnost da napuste profesiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

6 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: