Svet

Sreda, 18.12.2013.

15:33

Zahtev Angele Merkel: Sačuvati evro

Evropa mora da preduzme veće napore da sačuva svoju zajedničku valutu, poručila je Angela Merkel u svom prvom govoru po reizboru na mesto kancelarke.

Izvor: B92, Spigel

Default images

Merkelova je upozorila da Evropa mora da preduzme veće napore kako bi evro bio otporniji na krize i pozvala je države članice evrozone da nastave sa sprovođenjem reformi, prenosi magazin "Špigel".

U svom prvom govoru u parlamentu, nakon što je po treći put imenovana za kancelarku Nemačke, Merkelova je istakla da se moraju povući potezi koji bi evrozonu učinili otpornijom na krizu.

“Jasno je da dužnička kriza u evrozoni nije prevaziđena. To se mora češće naglašavati. Međutim, svedoci smo prvog uspeha i ubeđeni smo da se kriza može trajno prevazići”, rekla je nemačka kancelarka, obraćajući se Donjem domu Bundestaga.

Uspešan izlazak Irske iz programa međunarodne pomoći i napredak postignut u drugim državama, prema oceni Merkelove, pokazuje da se njen pristup koja zahteva sprovođenje reformi u zamenu za pomoć, pokazao kao ispravan.

“Znam da je insistiranje na menjanju sporazuma među državama članicama težak posao, ali ako želite više Evrope, onda morate biti spremni na to da je više razvijate. U svetu koji se stalno menja, mi stojima na poziciji da Lisabonski sporazum ne mora da se menja. To neće funkcionisati“, poručila je Merkelova.

Nemačka želi tešnju koordinaciju ekonomske politike i to će predložiti evropskim liderima na samitu koji će biti održan u četvrtak i petak. Berlin insistira na tome da države članice potpišu obavezujuće sporazume s Evropskom komisijom kako bi se sprovele dalje reforme.

Takođe se traže izmene Lisabonskog sporazuma kako bi Brisel imao veću kontrolu nad donošenjem odluka. Najbliskiji saveznik Nemačke u EU, Francuska, protivi se takvom potezu, kao i većina drugih članica Unije.

“Evropsko jedinstvo ostaje jedan od najvažnijih zadataka velike koalicije. Nemačka je jaka samo ako je Evropa jaka”, istakla je Merkelova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

14 h

Region

Ovo je prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna majska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno isto kao u aprilu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

8:12

20.7.2024.

1 d

Podeli: