Snouden - oprema za elektromobile

Jedna kineska kompanija podnela je zahtev da svoju inovativnu tehnologiju za električne automobile registruje pod imenom "Snouden".

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 16.08.2013.

17:46

Default images

Kineska kompanija objašnjava da je njena tehnologija jednako uzbudljiva kao tajne koje je otkrio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden.

Dnevni list "Saut Čajna morning post" piše da je kompanija "Hong Juan Lan Sjang" (HYLX) podnela zahtev kineskim vlastima u četvrtak za registrovanje trgovinskog imena "Snouden" na kineskom i na engleskom.

"Razgovaramo sa kineskim proizvođačima automobila i želimo da do kraja godine pokrenemo proizvodnju automobila opremljenih našom tehnologijom", rekao je za ovaj list direktor kompanije Zu Hefeng.

Zu je naveo da se među tajne tehnologije i proizvode ove kompanije ubrajaju nove akumulatorske baterije koje mogu da se izvade, pretvaranje tradicionalnih u električne automobile i metode brzog punjenja.

Odobrenje zahteva za registrovanje moglo bi da potraje 15 meseci, a stručnjaci smatraju da on verovatno neće biti odobren jer bi kineska vlada mogla da proceni da zatraženo ime "Snouden" ima preveliku "političku" konotaciju.

HYLX nije prva kompanija koja je pokušala da registruje ime "Snouden" kao svoj zaštitni znak u Kini - 2010. godine kompanija za proizvodnju odeće registrovala je to ime za svoje proizvode, ali sa kineskim karakterima, dok je još nekoliko drugih kompanija registrovalo ime "Snouden" na engleskom jeziku za svoje proizvode u Kini.

Prema kineskom zakonu, jedan zaštitni znak može da korišti nekoliko kompanija za različite proizvodne kategorije, navodi kineski list.

Edvarda Snoudena, koji je nedavno dobio privremeni azil u Rusiji, traže američke vlasti zbog optužbi za špijunažu i krađu, pošto je u maju obelodanio tajne informacije o programu nadzora svih komunikacije na internetu koji američka službe sprovode širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: