Svet

Subota, 26.01.2013.

11:05

Najveće greške Stiva Džobsa

Mnoge priče o najvećim preduzetnicima današnjice zvuče prilično jednostavno.

Izvor: Bizlife

Default images

No, istina je potpuno drugačija, čak i u slučaju uspešnih vizionarskih kreativaca poput Marka Zakerberga, Džeka Dorsija, Hauarda Šulca, kao i legendarnog Stiva Džobsa.

U svakom kreativnom, inovatinom procesu, preduzetnik mora biti spreman na nesavršenstva i greške kako bi otkrio pravu formulu uspeha, navodi Piter Sims u svom blogu na Harvard Business Review.

Dorsi je godinama eksperimentisao pre nego što je konačno lansirao ono što danas znamo kao Tviter. Ni Hauard Šulc nije uspeo iz prve i morao je da napravi niz grešaka dok nije stvorio svima poznat Starbaks. Bezgrešan nije bio ni Stiv Džobs, a najviše je naučio iz pet najvećih grešaka.

Postavljanje Džona Skalija kao direktora Apple-a koji je u roku od dve godine pokrenuo kampanju u okviru odbora kompanije sa namerom da otpusti samog Stiva Džobsa.

Kada je otkupio Pixar Džobs nije verovao da će animirani filmovi doneti novac. Smatrao je da će Pixar postati velika hardware kompanija.

Pokušavao je da proda danas jednu od najvećih kompanija u sferi animiranih filmova nebrojeno puta. Nakon četiri ili pet godina otkako je kupio Pixar, pokušavao je da bar povrati novac koji je uložio, što je iznosilo oko 50 miliona dolara. Nudio je studio i Bilu Gejtsu i Lariju Elisonu, osnivaču Oracle-a. Na sreću po Džobsa tih ’80-ih godina niko nje bio zainteresovan. Pixar je na kraju prodat Disney-u i to 2006. godine za 7,4 milijarde dolara.

Od početka koncepta NeXT komjutera ni sam Stiv Džobs nije znao tačno tržište ni prave kupce ovog tehnološkog uređaja.

Nijedan uspeh nije ostvaren preko noći i besprekorno. Iza vizionara poput Stiva Džobsa stoje brojni neuspešni projekti: Apple Lisa, Macintosh TV, The Apple III, The Powermac g4 cube.

Nesavršenstvo svakog kreativnog procesa i života, ali kako navodi Piter Sims, mi kao da živimo u kulturi koja ima parališući strah od nesupeha. To je veoma obeshrabrujuće stanje uma, pogotovo ukoliko želite da budete kreativniji, inovativniji, preduzetnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: