Svet

Sreda, 06.06.2012.

19:28

Nemačkoj će trebati milioni radnika

Nemačka sve oštrije oseća nestašicu kvalifikovanih kadrova, a deficit stručnjaka već u kratkoročnoj perspektivi će rezultirati ozbiljnim problemima.

Izvor: Tanjug

Default images

Prema podacima mnistarstva za rad i socijalno osiguranje u Nemačkoj trenutno postoji oko milion slobodnih radnih mesta, s tim što je iz godine u godinu potrebno sve više vremena da se ona popune.

"To znači da postoji posao koji se ne obavlja, postoje porudžbine koje se ne ispunjavaju, postoje potencijalni porezi i izdvajanja, koji bi mogli da popune kasu i fondove socijalnog osiguranja", kaže predsednica Trgovinsko-industrijske komore (DIHK) Ursula fon del Lajen. Uz kadrovski deficit problem zaoštrava i nepovoljna demografska situacija. Broj stanovnika u Nemačkoj opada, a kako prognozira Lajen, 2025. godine će samo zbog demografskih razloga nemačkoj privredi nedostajati do šest miliona radnosposobnih ljudi.

Izlaz iz nastale situacije vlada u Berlinu vidi, izmedju ostalog u pojačanom privlačenju stranih stručnjaka.

U tom cilju, Nemačka je nedavno usvojila zakon koji pojednostavljuje proceduru priznavanja diploma i svedočanstava o profesionalnoj kvalifikaciji izdatih u drugim zemljama, kao i ubrzanje zakonodavnog usvajanja direktive Evropske unije o takozvanoj "plavoj karti" koja će žiteljima zemalja izvan EU omogućiti pravo na rad i boravak u Nemačkoj. Ovaj zakon stupa na snagu od 1. avgusta ove godine.

U istom pravcu vodi se i kampanja nemačke vlade na privlačenju stranih stručnjaka, čiji je osnovni element novi internet portal make-it-in-germany.com

Na tom sajtu je sistematizovana potpuna informacija o mogućnostima zaposlenja u Nemačkoj, a može se naći i spisak slobodnih radnih mesta u nemačkim kompanijama, kao i lista organizacija za pomoć zainteresovanim licima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

7 h

Podeli: