"Atina ne pregovara? Neodgovorno"

Predsednik EP Martin Šulc ocenio je kao neodgovoran stav Atine ako odluči da ne pregovora s međunarodnim kreditorima, zaduženim za privredne reforme u Grčkoj.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

18:15

Default images
foto: Tanjug

"Smatram neodgovornim ako grčka vlada više ne želi da sarađuje s kreditorima na sadašnjoj osnovi", rekao je Šulc u intervjuu za sutrašnje izdanje lista Frankfurter algemajne cajtung.

Šulc, koji je prvi evropski visoki zvaničnik u poseti Atini posle parlamentarnih izbora, ocenio je da pregovori između Grčke i njenih poverilaca mogu jedino da se vode "putem konsenzusa, a ne putem provokacija".

Novi grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je juče da Atina nema "nikakvu nameru" da sarađuje s delegacijom "trojke" (Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije i Evropske centralne banke).

Komentarišući sastanak s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, Šulc je rekao da je stekao utisak da može da se razgovara s vladom, ali da postoje određene rezerve.

"Otišao sam iz Atine sa osećanjem da se može i mora razgovarati s Ciprasom i da se može postići kompromis s njim, ali bez ikakvih garancija. Situacija je krhka ali ne i beznadežna", zaključio je predsednik Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: