Svet

Nedelja, 16.11.2014.

09:55

Običnim smrtnicima kisela čokolada?

Čokolada je sve skuplja na tržištu, a svetu ove decenije prete nestašice zbog više faktora - rastuće potražnje (pre svega u Kini), klimatskih promena i ebole.

Izvor: B92

Default images

Kako piše Kvarc, "svet jede svu svoju čokoladu, a spas može naći samo nauka". Razvijaju se nove sorte, što donosi više ploda, ali i nove, ne nužno bolje, ukuse.

Kakao zahteva mnogo posla, a prinosi često znaju da budu prilično mali u odnosu na površinu zasda. Zato farmeri i naučnici rade na "super kakao drveću", koje je otpornije i plodnije od uobičajenih.

Male farme sa Haitija se bore sa mnogo jačom konkurencijom iz Južne Amerike i sa zapada AFrike posebno sortom koja daje 20 puta više prinosa od konkurentskog, ali i mnogo slađi ukus, čak i bez fermentacije.

U Ekvadoru se koristi soj CCN51, razvijen pre 50 godina, koji daje četiri puta više ploda od uobičajenih vrsti. Ipak, i to ima svoju cenu - stručnjaci kažu da je ukus gorak i kiselkast.

Situacija je takva da se ništa ne baca, pa analitičari navode da bi čokolada budućnosti, dostupna prosečnom potrošaču mogla da bude drugačijeg (možda i lošijeg) ukusa.

Ukus bi mogao da ostane isti ili čak poboljšan, ali u ponudi skupljih čokolada.

Nagrade su dobili proizvodi u kojima se koristi plod pod šifriranim nazivima R-1, R-4 i R-6. Takvo drvo iz Centralne Amerike daje sedam puta više kakaa od uobičajenog, a i dalje ga koriste vrhunske marke.

Bez obzira na inovacije, Blumberg procenjuje da će do 2020. godine razlika između ponude i potražnje rasti i da će svetu nedostajati milion tona godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: