Svet

Četvrtak, 13.10.2011.

21:10

Ogorčeni: Kapitalizam je kriminal

"Ogorčeni", aktivisti nezadovoljni ekonomskom krizom za koju okrivljuju političare i bankare, pozvali su na masovne proteste u subotu, 15. oktobra, širom sveta.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

To će biti prvo globalno pokazivanje snage pokreta "ogorčenih", koji je nastao iz protesta u Madridu 15. maja ove godine, odakle se proširio na celu Španiju, a zatim i na druge zemlje.

Organizatori najavljuju da je planiran masovni izlazak "ogorčenih" u subotu na ulice 719 gradova u 71 zemlji u Evropi, Severnoj Americi, Latinskoj Americi, Aziji i Africi, prenela je agencija AFP.

Među zemljama u kojima će biti održani protesti pod nazivom "Ujedinjeni za globalne promene", jesu Srbija kao i ostale bivše jugoslovenske republike Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija. Mnoge zemlje u svetu zbog zaoštravanja ekonomske krize preduzimaju sve oštrije mere štednje što je u Americi i Evropi izazvalo talas socijalnih previranja i protesta radnika i službenika na čija se ledja uglavnom svaljuje teret odricanja.

"Glas ogorčenih", krenuo je sa trgova Sintagma u Atini i Puerta del Sol u Madridu, da bi preko Pariza i Londona, poslednjih dana stigao do Volstrita u Njujorku.
Protestni skupovi pokreta "Okupirajmo Volstrit", koji su počeli 17. oktobra proširili su se na San Francisko, Ćikago, Los Andjeles, Sijetl i Vašington - i ponovo će se, kako se najavljuje, ovog meseca vratiti u Evropu.

"Sve je gore nego što je bilo", ističu demonstranti okupljeni u Volstritu, čuvenoj njujorškoj ulici, gde se nalazi finansijsko srce SAD i sveta.

"Kapitalizam je organizovani kriminal", jedna od glavnih poruka koju nose nezadovoljni građani širom Amerike.

Oni dižu glas ne samo protiv otpuštanja radnika, smanjenja plata i pada standrada nego, kako kažu, protiv "menadžerske mafije", protiv sistema koji služi samo najbogatijima. Na jednom transparentu u njujorškom parku, gde su se ulogoravali "okupatori Volstrita" stoji ispisano: u Japanu odnos prosečnih plata radnika i menadžera je 1:11, a u SAD 1:475, zabeležili su američki mediji.

"Oni se bore protiv jednopartijsklog sistema u našoj zemlji", pokušava da objasni "protest ogorčenih" poznati američki intelektualac Noam Čomski. Amerikom zapravo, smatraju demonstranti, vlada jedna partija - biznis stranka.

Na udaru ekonomske krize pre svih našla se srednja klasa u Evropi i SAD, čiji prihodi u poslednje vreme značajno opadaju. Istovremeno, bogati postaju sve bogatji: 2007. godine u džepove 10 odsto Amerikanaca odlazilo je 50 odsto nacionalnog prihoda.

Talas protesta u Americi se zahvaljujući internetu širi zemljom i biće još masovniji, tvrde organizatori . Slične demonstracije biće održane u nekim gradovima Evrope i drugih kontinenata.

Krajm septembra u Briselu je, ispred zgrade Evropske unije, održan zajednički protest više od 50 sindikalnih organizacija čiji članovi su stigli iz 30 zemalja pod sloganom:

"Ne štednji; priopritet je posao i razvoj".
Radnici sada protestuju u Grčkoj i Francuskoj, a poslednjih meseci izlazili su na ulice u Portugaliji, Sspaniji, Mađarskoj i drugim zemljama, negodujući što se teret mera štednje praktično svaljuje samo na leđa onih koji žive od plata i penzija, koji zarađuju najmanje.

"Kapitalizam je već odradio svoje", kažu oni koji svakodnevno "okupiraju " Volstrit i dižu glas protiv sadašnjih sistemskih nepravdi.

Među njima su najbrojniji mladi, koji su na poslednjim izborima uglavnom glasali za predsednika Baraka Obamu, a koji bi mogli da ga kazne na sledećem glasanju.

"Neka se čuje i glas nas kojih je 99 odsto, a ne samo glas onih koji čine jedan procenat u društvu", objašnjavaju oni motiv svojih protesta.

Liberalni kapitalizam se suočio sa mnogim izazovima u vreme ekonomske krize, ali zasad se niko ne usuđuje da ponudi sistemski izlaz iz sadašnjeg ćorsokaka.

I dok ogorčeni građani, svesni da su im vezane ruke, u nemoći prizivaju u pomoć nekog novog Robina Huda, pojedini analitičari misle da bi rešenje možda trebalo tražiti u sistemu socijalne pravde kakakv već decenijama postoji u skandinavskim zemljama, u kojima država, preraspodelom budžetskih sredatava, pomaže onima koji najmanje imaju.

Ali, taj recept je teško primeniti u zemljama koji imaju veliki broj stanovnika, upozoravaju drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uskoro ostajemo bez nafte?

Nafta je jedan od najvažnijih resursa za čovečanstvo. Koristi se ne samo za proizvodnju goriva i maziva, već i kao sirovina za proizvodnju sintetičke gume, sintetičkih tkanina, plastike, deterdženata, boja i lakova, đubriva, pesticida, voska i još mnogo toga.

10:07

8.6.2024.

1 d

Podeli: