Australija izbegla pad u recesiju

Privreda Australije neočekivano je iskazala rast od 0,4 procenta u prvom kvartalu, saopštila je vlada.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2009.

10:16

Default images

Kako tvrde u vladi Australije pozitivna brojka pokazuje da se njen stimulativni paket pokazao kao uspešan.

Izvoz i potrošnja stanovništva su podigli ekonomiju, dok su poslovna ulaganja bila slaba.

Knjiženjem bar nekog rasta posle pada od 0,6 odsto u poslednjem prošlogodisnsjem tromesečju, Australija je izbegla ulazak u recesiju koja se obično definiše kada dođe do pada u dva uzastopna kvartala.

Cela poslovna godina, koja se završila krajem marta, pokazale je privredni rast od takođe 0,4 odsto - najniži od 1991.

Premijer Kevin Ruđ pozdravio je skromni pomak, ukazujući da je Australija jedina velika napredna ekonomija koja nije u recesiji.

Država je od kraja prošle godine podelila većini stanovništva milijarde dolara da troše i tako pomognu provredu. Rud danas hvali taj pristup, ali opominje da je ishod i dalje neizvestan.

Vlada planira da poveća budžetski deficit sa sadašnjih 58 milijardi australijskih dolara na 188 milijardi tokom neredne četiri godine, prvenstveno kroz troškove u infrastrukturu usmerene da podstaknu ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: