Počeo još jedan "trgovinski rat": I ova azijska sila uvodi tarife Americi

Indija je odlučila da uvede tarife na 29 američkih proizvoda nakon što su SAD rešile da joj ukinu povlašćeni status u trgovini, objavili su lokalni mediji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

12:56

Počeo još jedan
Foto: Epa/RONALD WITTEK

Očekuje se da će te tarife biti uvedene naredne nedelje a pogodiće određene vrste robe, kao što su lešnici, bademi i jabuke, prema neimenovanim izvorima.

Indija je prethodno, pre godinu dana, objavila nameru da uvede tarife na 30 američkih proizvoda u vrednosti od 240 miliona dolara kao odgovor na američke tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Indije.

Međutim, Indija je odlagala uvođenje tih tarifa nekoliko puta od prvobitne najave, a sada rok za uvođenje ističe 16. juna.

Ranije ovog meseca, SAD su ukinule Indiji povlašćeni status zemlje u razvoju navodeći kao razlog njen neuspeh da uveri zvanični Vašington da će „obezbediti ravnopravan i adekvatan pristup svom tržištu.

Kao odgovor na saopštenje Sjedinjenih Država, Ministarstvo trgovine Indije insistiralo je tada na tome da će nastaviti da jača veze sa administracijom u Vašingtonu uprkos toj odluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: