Prototip: Voz koji "leti" šinama skoro kao putnički avion VIDEO

Kina je predstavila prototip maglev (magnetno levitacijski) voza, koji može dostići brzinu od 600 kilometara na sat.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2019.

13:52

Prototip: Voz koji

Kineska televizija CCTV zabilježila je predstavljanje voza organizirano u Qingdaou, a projekt razvija kineska državna kompanija China Railway Rolling Stock Corporation - CRRC.

Zamenik glavnog inženjera Ding Sansna kazao je kako će prototip moći proveriti ključne tehnologije i sistemske komponente sistema maglev vozova velike brzine, piše agencija Anadolija, a prenosi Al Džazira.

CRRC Sifang Co u Qingdaou je izgradio testne proizvodne centre za maglev vozove velike brzine, a u drugoj polovini godine očekuje se da će početi s radom.

Prototip s jednim vagonom sa proizvodne trake bi trebao sići 2020. godine i obaviti testnu vožnju od pet kilometara.

Kompanija bi 2021. godine trebala završiti testove maglev voza i završiti testni proces.

Spomenuti voz, ukoliko bi bio stavljen u funkciju, trebao bi popuniti prazinu između vozova koji idu između 350 i 400 kilometara na sat i putničkih aviona koji lete na brzini od 800 kilometara na sat.

Prvi komercijalizirani maglev voz u funkciju je stavljen u Nagoji, u Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: