Za njih nema krize: U ovoj zemlji minimalac je 2.500 evra i u njoj živi 100.000 Srba

Zamislite zemlju koja svetsku ekonomsku krizu nije ni osetila, u kojoj nedeljna plata iznosi hiljadu i po dolara, a mesečni minimalac je 2.500 evra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

19:36

Za njih nema krize: U ovoj zemlji minimalac je 2.500 evra i u njoj živi 100.000 Srba
FOTO: Depositphotoszstockphotos.jpg

To je zemlja u kojoj je javni dug na niskom, a nezaposlenost na istorijski niskom nivou.

Takva zemlja postoji. Zove se Australija i u njoj živi oko 100.000 Srba. Ona je danas 12. najjača ekonomija na svetu.

Dvadeset i sedam godina nije imala recesiju - tri puta duže nego što je to, pošlo za rukom jednoj Nemačkoj. Australija i dalje po solidnim stopama - raste.

Nekoliko je razloga za ovako pozitivan rezultat. Pre svega Australija je bogata rudama, u prvom redu gvožđem i ugljem. Ima i velike zalihe gasa, zlata, aluminijuma, nikla, dijamanata i opala. Koliko god joj evropsko i američko tržište bilo daleko, toliko joj je bilizu ono azijsko - najdinamičnije na svetu.

U Kini, Indiji, jugoistočnoj i Južnoj Aziji živi polovina svetskog stanovništva. I ono ima svoje potrebe. Uz to, Australiji je blizu Kina, sa svojom najbrže rastućom svetskom privredom. A kako ono rapidno raste, raste i tražnja za onim što Australija ima viška.

Australija je visoko razvijena demokratija u kojoj se poštuje privatno vlasništvo i u kojoj se neguje vladavina prava.

I ima jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu.

Naravno, život u Australiji ima i svoju drugu, manje bajkovitu stranu medalje. Ljudi koji su prešli šezdesetu i tamo teško dobijaju posao. Nezaposleni koji žive sa zaposlenim supružnikom, nemaju pravo na naknadu za nezaposlene.

IT sektor, građevina, poljoprivreda, stočarstvo i prehrambena industrija i dalje beleže visoki rast, pa je i do poslova u tim sektorima lako doći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: