Svet

Sreda, 03.10.2018.

18:35

Užas u ciframa - dug skače 38.000 $ u sekundi

Američki javni dug upravo je "prešišao“ i granicu od 21, 5 biliona (američkihj triliona) dolara. Cifre pokazuju da dug raste 38.000 dolara u sekundi.

Izvor: B92

Užas u ciframa - dug skače 38.000 $ u sekundi
(Foto: Thinkstock)

Najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija pokazuju da je američki bruto nacionalni dug povećan za 1,2 biliona dolara na 21,52 biliona dolara.

Preciznije, državni dug SAD porastao je za 6,3 odsto i sada iznosi 105,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u zemlji.

"Gde je prag previsok, ne znamo. Ali rast je definitivno neodrživ, imamo veliki problem. I mi smo jedina napredna ekonomija na neodrživom kursu ", izjavio je ekonomista Džejson Furman.

"Mi smo jedina napredna ekonomija u kojoj se očekuje rast duga u narednih pet godina. Sve druge razvijene ekonomije beleže pad", dodao je on.

Deficit budžeta u avgustu je iznosio 214 milijardi dolara, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine.

"Činjenica da smo sada u desetoj godini ekonomske ekspanzije a da dug i dalje raste je zaista veoma neodgovorna. Ukoliko kongres fundamentalno ne promeni svoj put, idemo putem ka krizi kao što je to radila Grčka“, izjavio je Kris Edvards, direktor studija o poreskoj politici Instituta u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Podeli: