Svet

Nedelja, 24.09.2017.

12:27

Hara bolest, uništavaju više od 1 ha vinograda

U Hrvatskoj zbog zarazne bolesti planiraju da unište 11,3 hektara vinograda.

Izvor: SEEbiz

Hara bolest, uništavaju više od 1 ha vinograda
(Foto: Thinkstock)

Zbog štete koje je zlatna žutica vinove loze prouzrokovala u vinogradima širom Hrvatske i zbog opasnosti od daljeg širenja bolesti u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede je donelo Akcioni plan za suzbijanje i sprečavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017, izvestili su iz Ministarstva, naglasivši da se krčenje zaraženih vinograda i podizanje novih nasada može finansirati iz EU fondova.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja pregledali su ukupno 245,50 hektara poljoprivrednog zemljišta, zeli su 180 uzoraka i postavili 306 mamaca/klopki za praćenje američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu. Prema rezultatima laboratorijskih analiza uzetih uzoraka, pozitivni nalazi su potvrđeni u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. U postupku je utvrđivanje stupnja zaraženosti vinograda na temelju koga će se doneti rešenja o delomičnom ili potpunom krčenju vinograda, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Za sada je doneta delimična procena u Istarskoj županiji gde će na osnovu iste biti izdata rešenja za krčenje 11,3 ha zaraženih vinograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

9 h

Podeli: