Svet

Nedelja, 24.09.2017.

12:27

Hara bolest, uništavaju više od 1 ha vinograda

U Hrvatskoj zbog zarazne bolesti planiraju da unište 11,3 hektara vinograda.

Izvor: SEEbiz

Hara bolest, uništavaju više od 1 ha vinograda
(Foto: Thinkstock)

Zbog štete koje je zlatna žutica vinove loze prouzrokovala u vinogradima širom Hrvatske i zbog opasnosti od daljeg širenja bolesti u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede je donelo Akcioni plan za suzbijanje i sprečavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017, izvestili su iz Ministarstva, naglasivši da se krčenje zaraženih vinograda i podizanje novih nasada može finansirati iz EU fondova.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja pregledali su ukupno 245,50 hektara poljoprivrednog zemljišta, zeli su 180 uzoraka i postavili 306 mamaca/klopki za praćenje američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu. Prema rezultatima laboratorijskih analiza uzetih uzoraka, pozitivni nalazi su potvrđeni u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. U postupku je utvrđivanje stupnja zaraženosti vinograda na temelju koga će se doneti rešenja o delomičnom ili potpunom krčenju vinograda, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Za sada je doneta delimična procena u Istarskoj županiji gde će na osnovu iste biti izdata rešenja za krčenje 11,3 ha zaraženih vinograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: