Svet

Nedelja, 14.06.2015.

12:24

Javni dug u EU varira od 2 do 81 %

Obim javnog duga u rukama nerezidenata u zemljama Evropske unije je prošle godine varirao od čak 81 odsto u Finskoj do svega dva odsto u Luksemburgu.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Pored Finske, zemlje čije su državne dužničke hartije mahom u rukama nerezidenata su i Letonija (80 odsto), Austrija (76 odsto) i Litvanija (73 odsto), navodi Evropski zavod za statistiku, Evrostat.

Sa druge strane domaći finansijski sektor drži najveći deo javnog duga Luksemburga (98 odsto), Rumunije (74 odsto) i Češke (63 odsto), navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evrostata.

Među zemljama EU za koje su dostupni podaci iz 2014, Švedska je zemlja sa najvišim nivoom javnog duga koji na naplatu dospeva u periodu kraćem od godinu dana (29 odsto ukupnog duga), a sledi je Bugarska sa 21 odsto, navodi Evrostat.

Na suprotnoj strani skale, sa najvišim nivoom dugoročnih državnih obveznica nalaze se Poljska, Estonija i Slovačka.

Javni dug se u većini članica EU mahom finansira emisijom obveznica, koje su prošle godine bile glavni finansijski instrument u svim zemljama Unije osim Estonije, Grčke i Kipra, gde su zajmovi činini 87, 77 i 65 odsto javnog duga respektivno.

Najveći obim obveznica emitovale su Malta (92 odsto javnog duga), Češka (89 odsto) i Britanija (89 odsto), navodi Evrostat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

13 h

Podeli: