Srbija

Ponedeljak, 04.03.2024.

10:52

Mali na KBF-u: "BDP 100 milijardi – potpuno ostvarivo" FOTO/VIDEO

Danas je zvanično otvoren 31. po redu Kopaonik biznis forum. Na otvaranju se obratio i ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: Tanjug, B92.net

Mali na KBF-u:
Foto: B92.net

Mali je započeo obraćanje nakon guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Kazao je da smo u proteklom periodu sačuvali ekonomsku stabilnost. "Interesanto, osim toga, ostvarili smo i ekonomski rast", dodao je.

Cilj da Srbija ostvari ove godine stopu privrednog rasta od 3,5 odsto, a da se do 2027. vrati u zonu visokog rasta BDP od šest i sedam odsto.

Mali je podsetio da je 2019. godine, neposredno pre pandemije koronavirusa, stopa rasta našeg BDP-a bila 6,4 odsto.

"Zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije i ogromnim stimulansima za razvoj naše ekonomije, mi smo 2018. polagano ubrzavali, 2019. još više ubrzavali, međutim desila se 2020. kada je krenula pandemija i upravo ka tim stopama rasta hoćemo da se vratimo, od šest i sedam odsto", istakao je Mali.

On je rekao da će tome doprineti projekat Skok budućnost - Srbija 2027.

"U pitanju je upravo ta želja da se vratimo u zone visokog rasta naše ekonomije. Mi smo prošle godine prvi put prešli tu granicu od 69 milijardi evra kada je reč o vrednosti našeg BDP-a. Ove godine planiramo rast od 3,5 odsto, naredne godine četiri odsto. Mi smo prošle godine uprkos svim izazovima, kada je jedna Nemačka ostvarivala negativne stope rasta, imali privredni rast Srbije od 2,5 odsto. Očuvala svoju makroekonomsku stabilnost i sa stopama rasta koje sam naveo - da, realno je da mi idemo preko 90 milijardi evra vrednosti BDP 2027. godine", rekao je Mali.

On je rekao da će 2027. godine, kada budemo domaćini specijalizovane izložbe Ekspo, ako nas geopolitička situacija posluži na pravi način, imati vrednost BDP od 100 milijardi evra i dodao da je to potpuno ostvarivo. Od 5. marta biće primenjen sistem za prepoznavanje radnih dozvola između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Izjavio je da će Srbija uložiti dodatnih 17 milijardi evra u kapitalne investicije do 2027. godine i poručio da je sasvim realno da do kraja te godine dostignemo prosečnu platu od 1.400 evra.

"Da znate da je potpuno ostvariv taj cilj da 2027. godine u decembru prosečna zarada u Srbiji bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra i minimalna zarada 650 evra, uz sve ono što dalje čini životni standard građana Srbije visokim", naveo je Mali.

Naglasio je da je reč i o ulaganjima u zdravstvo, prosvetu i druge oblasti, kao i u radove na 57 porodilišta.

Mali je rekao da je realan cilj i da 2027. godine izvoz IKT usluga bude 10 milijardi evra i istakao da je izgrađeno 596 kilometara brzih saobraćajnica i auto-puteva.
Foto: B92.net
"A za period od 2012. do 2027. završićemo 955 kilometara brzih saobraćajnica i auto-puteva. I onda kada govorimo upravo o ovim poremećajima i problemima, ipak je ovo vreme najbržeg ekonomskog razvoja naše zemlje", naveo je Mali.

On je dodao da sada gradimo 11 brzih saobraćajnica i auto-puteva u Srbiji.

Minstar je rekao da će do kraja godine biti završena brza pruga do Subotice i najavio da uskoro kreću i radovi na izgradnji brze pruge do Niša, uz veliku podršku i pomoć EU.

"Nama je danas javni dug ispod 50 odsto, a 31. decembra je bio 52,3 odsto, daleko ispod tog nivoa Mastrihta, daleko ispod proseka evrozone", rekao je Mali.

Napomenuo je da se Srbija sada nije zaduživala zbog potrošnje, već da bi ulagala u investicije koje su doprinele rastu našeg BDP-a.

Dva širokotrupna aviona za Er Srbiju stižu u julu i septembru

Foto: B92.net
Mali je takođe rekao da je u toku nabavka dva nova širokotrupna aviona za Er Srbiju, od kojih će jedan stići u julu, a drugi u septembru.

"Otvaramo odmah linije za Guangdžou i Šangaj. Imamo tri linije za Kinu, imamo dve linije za SAD, pri čemu razmatramo još jednu, a to je za Majami", rekao je Mali.

Istakao je da nacionalna avio kompanija jedne male Srbije leti i na istok i na zapad.

Ministar Mali je dodao da je cilj da se otvore nova tržišta i da je zato potpisan i sporazum o slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom.

"To je ogromna izvozna šansa za Srbiju. Moramo da otvaramo nova tržišta, moramo da budemo svesni tendencija i trendova rasta. Ide 'shift' ka Aziji, prihvatili mi to ili ne, iako nam je Evropska unija i dalje dominantan trgovinski partner. Dakle, te stvari moramo da imamo u vidu", naveo je Mali.

Ministar finansija je naglasio da Srbija konačno pobeđuje u onome u čemu nikada pre nije pobeđivala, a to je ekonomija.

"Mi ćemo odgovornom ekonomskom politikom nastaviti da se bavimo i u budućnosti, hoćemo da podignemo životni standard, kako smo i obećali, do 2027. godine, ali hoćemo da nam Srbija potpuno drugačije izgleda sa novim auto-putevima, novim brzim prugama, novim bolnicama, školama, vrtićima, svim onim što menja Srbiju i što sve nas ovde treba da učini ponosnim", poručio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: