Srbija

Četvrtak, 29.02.2024.

14:17

Mali: Podaci RZS potvrđuju da se privredni rast Srbije ubrzao

Privreda Srbije nastavlja da raste i da se razvija, a to potvrđuju i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, objavio je ministar Siniša Mali.

Izvor: B92.net

Mali: Podaci RZS potvrđuju da se privredni rast Srbije ubrzao
Foto: Instagram/Siniša Mali

Kako je naveo u objavi na Instagramu, podaci pokazuju da je naš privredni rast u četvrtom kvartalu 2023. godine ubrzao na 3,8 odsto BDP-a, dok smo u celoj prošloj godini ostvarili rast od 2,5 odsto.

Pritom, nominalni rast BDP-a u 2023. godini je iznosio 69,5 miliijardi evra, odnosno 8.150,5 milijardi dinara, što je za 47 milijardi dinara više od procene.

"Ako se samo prisetimo 2012. godine, kada je naš BDP u apsolutnom iznosu bio 33,7 milijardi evra, vidimo koliko je Srbija napredovala od tada i koliko je naša ekonomija danas jaka, a javne finansije u potpunosti stabilne", napisao je Mali

"I u ovoj godini očekujemo dalji rast i razvoj – rast BDP-a od čak 3,5 odsto, što nas vodi ka cilju koji smo postavili da do kraja 2027. godine, vrednost svega proizvedenog u Srbiji, ako budemo neumorno i vredno radili, dostigne čak sto milijardi evra", istakao je ministar finansija.

Kako je rekao, važno je pomenuti i da je u potpunosti očuvano tržište rada, da je stopa zaposlenosti u četvrtom kvartalu iznosila 50,5 odsto, dok je stopa nezaposlenosti na nivou od 9,1 odsto. Pritom je javni dug apsolutno pod kontrolom, a prošle godine smo privukli rekordan nivo stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra.

"Jasno je da uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, Srbija nastavlja da se razvija i napreduje. Došli smo u vreme ubrzanog rasta, a realizacija programa 'Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027' daće dodatni vetar u leđa privrednom rastu naše zemlje i građanima omogućiti još bolji kvalitet života", zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: