Vučić: Cilj – 140 ili 150 milijardi u narednih 10 godina FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na Regionalnom samitu o planu rasta za Zapadni Balkan i ekonomskom približavanju u Tirani.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.02.2024.

08:30

Vučić: Cilj – 140 ili 150 milijardi u narednih 10 godina FOTO/VIDEO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ

Vučić je uoči samita ocenio da su povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu "veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju" Srbije i regiona i boljoj budućnosti za sve građane.

Na samitu koji se održava u Kongresnoj palati razgovaraće se o evrointegracijama regiona i sprovođenju plana rasta za Zapadni Balkan.

Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju plana rasta.

Samitu će prisustvovati i komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Lideri Zapadnog Balkana su o planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret "Zapadni Balkan i EU".

Vučić je juče učestvovao na samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Tirani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: