Srbija

Sreda, 17.11.2021.

13:29

Tabakovićeva: "Digli cenu kafe sa 239 na 369 dinara. Nedopustivo"; NBS upozorava lovce u mutnom

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da pojedini trgovinski lanci koriste privremeni rast inflacije i neopravdano i veštački podižu cene.

Izvor: Tanjug

Tabakovićeva:
Ilustracija: Shutterstock/Sheila Fitzgerald

Poručila im je da moraju biti svesni da im se to može vratiti kao bumerang.

Tabakovićeva je, odgovarajući na pitanja novinara u Narodnoj banci Srbije, gde je predstavljen novembarski izveštaj o inflaciji, kazala da je 31. oktobra kupila kafu "strong" od 200 grama koja je koštala 239 dinara i pokazala taj račun, navodeći da je posle samo dve nedelje ta ista kafa koštala 369 dinara.

Toliko poskupljenje je nedopustivo, naglasila je guvernerka Tabaković.

Kaže da je zatim analizirala cene tog proizvoda u trgovinskim lancima sa njihovih sajtova i utvrdila da se kreću od 234 do čak 374 dinara.

"Koriste psihološki momenat i nisu svesni da trenutna korist proizvodi mnogo veću štetu. Oni koji ovako love u mutnom pokušavaju da stvore spiralu inflacije", rekla je Tabakovićeva.

Ističe da pojedini trgovci posmatraju ovu situaciju sa inflacijom sebično i ne shvataju to može da bude "jedan bumerang koji će im se vratiti kroz neopravdano povećanu cenu sirovina", kao i da mogu da ostanu bez kupaca.

Guvernerka je rekla da NBS ne zanemaruje uticaj psihološkog momenta, ali da ga niti potcenjuje niti precenjuje, s obzirom na to da se u centralnoj banci inflacijom bave ljudi koji imaju iskustva sa hiperinflacijom, koju je naša zemlja imala devedesetih godina.

Podsetila je da je država reagovala i ograničavanjem cene hleba.

Tabakovićeva kaže da se skoro sve zemlja sveta plaše inflacije, pošto je ona kod mnogih veća nego u prethodnim decenijama.

"U svim zemljama postoji taj strah, ali važno je ne podlegati panici", rekla je guvernerka NBS i poručila da će centralna banka Srbije učiniti sve da se ne dođe do velike inflacije u našoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: