Srbija

Nedelja, 10.10.2021.

14:46

Svetska banka povećala prognozu rasta srpske privrede: Šta je doprinelo boljim rezultatima?

U jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, Svetska banka je ponovo povećala prognozu privrednog rasta Srbije za 2021. godinu.

Izvor: RTS

Svetska banka povećala prognozu rasta srpske privrede: Šta je doprinelo boljim rezultatima?
Foto: Depositphotos, SergeyNivens

Od januarskih 3,1 odsto, na pet u junu i sada 6 odsto. Do kraja godine predstoji još jedan izveštaj, a projekcija Vlade je da godinu završimo sa rastom od sedam odsto.

U izveštaju Svetska banka konstatuje da se privreda Srbije oporavlja od krize usled pandemije. To potkrepljuje podacima da je u prvom kvartalu ove godine rast bruto domaćeg proizvoda bio 1,8 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, a u drugom kvartalu 13,7 odsto. Iza toga stoji, zapravo, da su i država i privreda dobro uradile svoj posao.

"Ozbiljan i jak efekat na korekciju rasta i rezultate koje imamo je i podrška koju je Republika Srbija isplatila građanima i privredi. Sa aspekta stanovništva održali smo visok nivo tražnje. Sa aspekta privrede imamo održan visok nivo likvidnosti. Samim tim je i stopa nezaposlenosti uspela da bude održana pod kontrolom", kaže za RTS Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

"Zlatno doba za građevinare"

Prema podacima Ministarstva finansija do sada je za kapitalne projekte, bez javnih preduzeća i lokalnih samouprava, isplaćeno blizu dve milijarde evra iz budžeta u kome je za te namene opredeljeno 430 milijardi dinara – više nego ikada do sada.

Tome treba dodati i, prema nekim procenama, oko 40.000 zgrada koliko se gradi u Srbiji, te ne iznenađuje što je građevinarstvo motor razvoja.

"Čak sa 20 odsto građevinarstvo u ovom trenutku učestvuje u BDP-u, što nikada do sada nije bilo zabeleženo. Možda u onim posleratnim godinama kada je krenula izgradnja. Ovo je zaista jedno zlatno doba, da kažem, za građevinare", ističe Veselin Ražnatović iz Unije poslodavaca Srbije.

Boljim rezultatima doprineli su i trgovina, saobraćaj, finansijske usluge i informaciono-komunikacione tehnologije, dok će industrijska proizvodnja i poljoprivreda ostati na prvobitno projektovanom nivou.

Zdravstveno stanje srpske privrede možda se najbolje vidi u bankama gde su problematični krediti sa 3,63 odsto na istorijskom minimumu.

"Podržali smo više od 3.300 malih preduzeća u okviru garantne šeme. Vidimo sve više kredita koji su za investicione aktivnosti iz domena projektnog finansiranja. Izvoz polako raste", objašnjava Vladimir Bošković, predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija.

Koliko ovakvi izveštaju u obzir uzimaju priliv investicija, istovremeno su i signal stranim investitorima da li u konkretnu zemlju treba ulagati.

"Vlada Republike Srbije je u prethodnom periodu u potpunosti ispoštovala sve što je obećala: dala je mogućnost investitorima da ulažu kod nas, bila je ozbiljan partner i to se zna", ističe državni sekretar Saša Stevanović.

Svetska banka i za sledeću godinu za region istočne Evrope i centralne Azije predviđa rast, uz bojazan od nastavka pandemije i oklevanja delova stanovništva da prihvate imunizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

1 d

Podeli: