Srbija

Sreda, 30.06.2021.

10:01

Od sutra bez rominga na Zapadnom Balkanu, sa Grčkom jeftinije nego dosad

Prvi dan jula neće potpuno ukinuti roming u Grčkoj, ali građani Srbije mogu da računaju na znatno niže cene.

Izvor: RTS

Od sutra bez rominga na Zapadnom Balkanu, sa Grčkom jeftinije nego dosad

Pre samo mesec dana ukidanje posebne tarife za razgovore sa egejske, jonske i sredozemne obale se nije dovodilo u pitanje. Ispostavilo se da, i pored dobre volje, uslovi koji važe za Zapadni Balkan ne mogu da se preslikaju i na Evropsku uniju.

Mobilni operateri su se zato međusobno dogovorili, pa će se ćaskati i "surfovati" i na grčkim plažama i to jeftinije nego dosad, prenosi RTS.

Istovremeno, prelazak granice sa nekom od zemalja Zapadnog Balkana više nije razlog za prekidanje veze. Od 1. jula nijedan operater neće naplaćivati roming. Paketi, makar oni podrazumevali neograničen broj minuta razgovora, poruka i određenog besplatnog interneta - važiće i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i na teritoriji Kosova i Metohije. Kao što će i njiihovi građani u Srbiji razgovarati - baš kao kod kuće.

Ali valja imati na umu da su pregovori o Zapadnom Balkanu bez rominga započeli još 2018. godine. Sporazum je potpisan godinu kasnije. U prvoj fazi su cene mobilnog saobraćaja smanjene, a tek od sutra - roming zvanično nestaje.

Telekom Srbija je dostavio novi cenovnik za Grčku. Usluge su u proseku pet do šest puta niže nego dosad. Ko bude iz Grčke zvao srpski ili grčki mobilni broj - platiće 19,06 dinara po minutu - u cenu je uračunat i PDV. Dosad je to koštalo 102 dinara. Važno je napomenuti da ne važi za operatere iz drugih država. Razgovori sa njima će biti tarifirani po starom cenovniku.

"Minut dolaznog poziva, od 1. jula, koštaće 3,58 dinara. U tu cenu uključen je PDV“, kažu u "Telekomu". To je dosad koštalo 36 dinara. Slanje poruke će koštati četiri dinara, a koštalo je 24 dinara. Jedan megabajt podatak koštaće jedan dinar.

Kako su RTS-u rekli u "Telenoru", odlazni pozivi u Grčkoj, od 1. jula, koštaće 49,9 dinara minut, a dolazni 11,9, internet će koštati jedan dinar po megabajtu. Ove cene predstavljaju značajno sniženje u odnosu na sadašnje, od 55 odsto za odlazne pozive, a 99 procenata za internet.

Ove cene će automatski biti primenjene na sve naše korisnike, bez ikakvih ograničenja.

Mobilni operater "A1" najavljuje povoljniji cenovnik, ali još ne otkriva detalje.

"Snižene cene automatski će se obračunavati postpejd i pripejd korisnicima“, kažu u "A1". Ne postoji posebna tarifa koja se odnosi na Grčku, ali je tu veliki izbor roming dodataka za još povoljnije razgovore i surf u inostranstvu, koje smo pripremili za korisnike u skladu sa njihovim potrebama. Od 1. jula 2021. kreće i primena RLAH modela u regionu Zapadnog Balkana. Sadržaj iz paketa koristiće se prema uslovima koji važe u nacionalnom saobraćaju.

Primereno korišćenje

Kako bi se izbegle eventualne zloupotrebe ukidanja rominga u zemljama Zapadnog Balkana koristiće se princip primerenog korišćenja. U prevodu, da bi se izbeglo da neko iz susedne zemlje uzme srpski broj i koristi ga u domovini, pratiće se potrošnja.

"Operateri će u skladu sa važećim propisima i opštim uslovima poslovanja utvrđivati da li je došlo do prekomerne potrošnje", objašnjavaju u Ministarstvu trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: