Dobijamo nove propise o dragocenim metalima - ko će sad imati kontrolu?

Odbor za privredu Skupštine Srbije jednoglasno je podržao izmene i dopune Zakona o akreditaciji i Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.04.2021.

14:28

Dobijamo nove propise o dragocenim metalima - ko će sad imati kontrolu?
Ilustracija: Depositphotos, AntonMatyukha

Državni sekretar Miloš Ljušić iz Ministarstva privrede objasnio je da do izmena i dopuna Zakona o akreditaciji dolazi posle detaljne analize u njegovoj dosadašnjoj primeni.

Istakao je da se izmenama predlažu rokovi za odlučivanje o prijavi, kao i povraćaj sredstava ukoliko Akreditaciono telo ne okonča postupak u roku.

Uvodi se javni registar ocenjivača i eksperata i ukida mogućnost da akreditaciono telo stiče prihode kroz trošak akreditacije, već će to biti republičke takse.

Kako je objašnjeno, inovirano zakonsko rešenje će uticati na efikasniji rad, a neće proizvesti nove troškove za korisnike.

Naglašeno je da se kroz dalje unapređenje oblasti akreditacije obezbeđuje nepristrasnost i stvara povoljniji ambijent za privrednike i korisnike.

Na predlogu zakona o dragocenim metalima se radilo dugo, bio je uključen niz državnih organa, kao i strukovna udruženja, a jedan od razloga za njegovo donošenje jeste i usklađivanje sa zakonima o inspekcijskom nadzoru i upravnom postupku, rečeno je danas.

Kako je istaknuto, zakon jasno razdvaja otkupljivače od proizvođača, kao i nadležnost inspekcija, pa će promet i otkup kontrolisati tržišna inspekcija Ministarstva trgovine a kontrolu nad predmetima i proizvođačima imaće Direkcija za mere i dragocene metale.

Zakonski predlozi u načelu prihvaćeni su bez rasprave, jednoglasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: