Otkriven spomenik Stefanu Nemanji; Vučić: Golem je jer kroz njega treba da vide nas VIDEO/FOTO

Na Savskom trgu večeras je svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2021.

17:00

Default images

Vučić: Trudili smo se da Srbiju podignemo iz pepela

Prisutnima na ceremoniji se obratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je najpre pomenuo pokojnog patrijarha Irineja: "Veliko mu hvala za sve što je uradio za naš narod".

"Trudili smo se u prethodnih osam godina da podignemo Srbiju iz pepela", rekao je Vučić.

"Večeras sam posebno srećan. Baš onako kako danas, na dan Svetog Save, otkrivamo ovaj spomenik, tako smo uspeli i da završimo najveći pravoslavni hram na svetu - Hram Svetog Save, a tako ćemo i Hilandar. Uspeli smo i da zemlju ekonomski obnovimo i nacionalno objedinimo." Kako kaže, ovaj spomenik Stefana Nemanju predstavlja kao velikog državnika.

"Do njega smo bili pleme. Ovo nije samo čin otkrivanja ocu i tvorcu države, ovo je svojevrstan čin polaganja računa o sebi i svom identitetu. Stati ovde ispred velikog Stefana Nemanje znači i svojevrsno pokajanje za sve godine koje smo ga zaboravili", naglasio je Vučić.

Ovaj spomenik je, kaže, veliki jer je priča o nama velika.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
"On je pre svega priča o nama - o tome ko smo bili, ali i tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. Kako je Nemanja gradio zadužbine širom Srbije, tako mi moramo da gradimo Srbiju", rekao je predsednik.

"Reč Srbija nije naša - oni su je stvorili stvarajući i nas i to nikada ne smemo da zaboravimo. Mnogo krvi i mnogo olova je u reči 'Srbija'. Zato, na kraju, ovaj spomenik njemu i Srbiji."

Ovaj spomenik je, kaže, golem, jer svi treba da ga vide i da kroz njega vide nas - uspravne i ponosne, ljude spremne da rade i grade, prijatelje koji nikom ne žele ništa da uzmu, ali koji ne daju na sebe.

"Hvala i ljudima iz Beograda na vodi koji su ovaj trg od rugla pretvorili u najlepše mesto", rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio Dodiku i svim ostalim saradnicima Srbije.

Posebno je zahvalan Aleksandru Rukavišnjikovu, tvorcu ovog spomenika, čija dela krase celu Rusiju.

"Nadam se da će Savski trg postati najlepši javni prostor u Beogradu", rekao je Vučić.

Dodik: Današnja Srbija je sve naprednija, treba da bude ponosna na ekonomski napredak

Foto: Tanjug/Rade Preliæ
I srpski član predsedništva BiH obratio se okupljenima.

"Danas sam posebno ponosan što sa vama delim ovaj veličanstven trenutak u kom svi Srbi odaju poštu ujedinitelju svih Srba Stefanu Nemanji. Srbi su davno naučili da bez države nema slobode. I danas se borimo u savremenim okolnostima", rekao je Dodik.

Rekao je da je srednjovekovni deo naše istorije ostao potisnut, a da je došlo vreme da se vratimo svojim temeljima.

"Današnja Srbija je sve naprednija, na svakom koraku vidimo napredak. Mi iz Republike Srpske smo zagledani u napredak Srbije i uvek smo srećni kad možemo nešto da dodamo tome. Zahvalan sam predsedniku Vučiću na razumevanju ne samo za nas u Republici Srpskoj, već i za sve Srbe i u Crnoj Gori i svugde", rekao je Dodik.

Kaže da Srbija treba da bude ponosna na svoj ekonomski rast, te da Republika Srpska pokušava to da prati.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Svečanosti na Savskom trgu, pored Vučića i Dodika, prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, te gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve...

Tu je bio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici diplomatskog kora, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković.

Na Trgu je bio postavljen video bim odakle je emitovan film o Stefanu Nemanji, njegovom značaju za Srbiju i nastanku spomenika, a tokom večeri postepeno je puštana rasveta na trgu, oko spomenika i na samom spomeniku. Iako nije bilo najavljeno, na Trgu su se okupili građani, a ovom događaju prisustvovao je i veliki broj medijskih ekipa.

I režim javnog prevoza je, zbog ceremonije otkrivanja spomenika, izmenjen od 17 do 22 časa.

Nakon svečanog otkrivanja spomenika, sa svih beogradskih crkvi zvonila su zvona.

Spomenik, koji je delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, visok je 23 metra i težak oko 80 tona. Kompletno je urađen u Moskvi, a njegovo postavljanje počelo je u avgustu prošle godine.

Spomenik Stefanu Nemanji završen je krajem decembra 2020. godine i tada je, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, "postao vlasništvo naroda".

Šta predstavljaju simboli na spomeniku?

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković bio je uključen u podizanje spomenika od samog početka, pa je za TV Prva objasnio šta simboli koje možemo učiti na spomeniku predstavljaju.

Potpuno nov izgled Savskog trga

Foto: Grad Beograd
Rekonstrukcija Savskog trga počela je u avgustu 2019. godine, a čelnici su ga najavljivali kao "novi centar grada".

Izmeštanjem saobraćajnica na obode Savskog trga, pešacima je na raspolaganje ostavljen prostor od oko 20.000 kvadratnih metara na samom trgu, na podijumu i u parteru oko bivše zgrade Glavne železničke stanice.

Na travnatim površinama biće zasađeno ukupno 250 stabala, vodene prskalice i sistem "kap po kap" za zalivanje cveća i zelenog rastinja.

Takođe, Pošta na Savskom trgu biće rekonstruisana i dobiće izgled kakav je imala pre Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: