Srbija

Sreda, 18.11.2020.

08:35

"Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu" VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je danas početku rada postrojenja "Duboka prerada", projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Izvor: B92, Beta

Default images

Vučić je izjavio da je pre tri godine malo verovao da će se sa uspehom završiti projekat. "Srećom ljudi koji su gradiili ovu fantastičnu konstrukciju, koji su napravili jednu od najmodernijih konstrukcija, imali su više vere od mene".

On je naveo da je ovo veliki dan za Srbiju. Srbija je, kako je rekao, dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu.

"Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri ovim što sada imamo u Pančevu", rekao je on.

Vučić je rekao da će Srbija imati sve veću potrebu za naftnim koksom, što više bude razvijala infrastrukturu.

Kapacitet postojenja je 2.000 tona na dan, a 87 tona koksa može da se istransportuje u jednom satu.

Godišnje potrebe u Srbiji su 150-160 hiljada tona koksa, a postrojenje može da proizvodi 170 hiljada tona.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da niko sa kim je pričao nije znao za nešto slično u ovom regionu Evrope, da se u nepovoljnim tržišnim okolnostima i sa problemima pandemije nastavlja ovakav razvoj.

Bocan Harčenko je naglasio da NIS ostaje vodeće preduzeće u zajedničkoj saradnji Rusije i Srbije.

Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su generalni direktor Gaspromnjefta Aleksandar Djukov i ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović deaktivirali sigurnosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.

Projekat je vredan više od 300 miliona evra, i predstavlja prekrernicu u radu naftnog sektora Srbije. U izgradnju novog kompleksa "Duboka prerada" uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

Omogućiće NIS-u veću proizvodnju najkvalitetnijih goriva, dizela, benzina i tečnog naftnog gasa, i početak proizvodnje naftnog koksa u Srbiji.

Takođe, u Rafineriji se više neće proizvoditi mazut sa visokim sadržajem sumpora, što će doprineti smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.
Na projektu će biti angažovano 60 domaćih stručnjaka.

"Veliki benefit za poslovanje, zaposlene, potrošače"

Foto: B92, Printskrin
Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenevrekao je da trenutak u kojem je pokrenuto moćno postrojenje predstavlja veliki iskorak u novu eru rada NIS-a.

"Duboka prerada nije samo nova tehnologija, već nova pozicija na tržištu, novi standradi. To je veliki benefit za poslovanje, zaposlene, potrošače", rekao je.

"Objekat će stati u red najnaprednijih u svetu"

Aleksandar Djukov predsednik UO Gaspromnjefta rekao je da su 2017. godine najavili početak izgradnje ovog kompleksa i danas mogu da kažu da je ovaj projekat uspešno realizovan.

"Ovaj objekat je od velike važnosti kako za Rafineriju u Pančevu tako i za celokupan NIS. Prerada će se poboljštati i objekat će stati u red najnaprednijih u svetu", rekao je Djukov.

Dodao je da se ovim projektom ne završava aktivan razvoj NIS-a u naftnoj preradi, već da će nastaviti svoju modernizaciju. "Razvoj NIS-a još je jedan primer da Rusi i Srbi nisu samo bratski narodi nego i dobri partner", kazao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemci u panici: "Potrebno nam je čudo"

Nemci bi ponovo trebalo da rade više jer nemačka privreda beleži loše rezultate, smatra premijer Bavarske Markus Zeder ističući da su druge zemlje postale ekonomski uspešnije.

9:29

23.6.2024.

21 h

Podeli: