Srbija

Ponedeljak, 07.09.2020.

12:27

Mali: Sutra isplata još jednog minimalca, novoosnovane firme novac dobijaju 21. septembra

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će poslednja uplata 60 odsto od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara biti isplaćena sutra, 8. septembra.

Izvor: B92

Mali: Sutra isplata još jednog minimalca, novoosnovane firme novac dobijaju 21. septembra
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

Rekao je i da će 120 odsto od minimalne zarade za novoosnovana preduzeća biti isplaćeno 21. septembra

"Za ovu tranšu isplate minimalca obezbeđeno je 18,4 milijarde dinara. Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima, prema našoj evidenciji njih 1.018.863 dobiće od države 60 odsto minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je ukupno 234.634 firmi. Ovde je, reč dakle o poslednjoj petoj minimalnoj zaradi koju Vlada Republike Srbije uplaćuje na namenske račune preduzeća koja koriste pomoć", rekao je Mali i precizirao da je ukupno samo za isplatu pet minimalaca iz budžeta izdvojeno 130 milijardi dinara.

Prema njegovoj oceni, radi se o ogromnoj pomoći koja je obezbeđena preduzećima. "Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi težak je oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a. Procene su da su ove mere direktno pomogle očuvanju više desetina hiljada radnih mesta u Srbiji", rekao je on i dodao da je upravo zahvaljujući tim merama nezaposlenost u drugom kvartalu na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

Mali se osvrnuo i na novosnovane firme, precizirajući da veomma ohrabruje podatak da je u Upravi za trezor otvoreno ukupno 12.124 namenskih računa za isplatu minimalca, što zapravo znači da je toliko firmi osnovano posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što je bio jedan od uslova za prijavu.

"To znači da se ljudi odlučuju da rizikuju i da pokrenu biznis u najtežim okolnostima", naveo je on i rekao da će oni 21. septembra dobiti dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom, odnosno dve uplate odjednom.

On je podsetio i da je Vlada sektorskom podrškom pokušala da pomogne ugostiteljskoj privredi, pre svega hotelskoj industriji. Javni poziv za prijavu privrednih subjekata za korišćenje subvencija trajaće do 15. septembra.

Sredstva se dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici a pravo ostvaruju kategorizovani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

"I od ove mere očekujemo dosta a redovno analiziramo i preispitujemo stanje i u drugim sektorima", rekao je ministar i poručio privrednicima da ih država sigurno neće ostaviti same već da će planskim pristupom i merama pomoći da očuvaju svoja tržište i radna mesta.

On je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja, čijim građanima stižu dobre vesti i iz inostranstva, koje potvrđuju dobre ekonomske mere u vreme pandemije koronavirusa.

"Nedavno smo dobili potvrdu kreditnog rejtinga od agencije Mudis, što znači da se nije povećao rizik zemlje te da se kamate banaka neće povećavati, Evropska komisija je usvojila pre nekoliko dana paket predloga za povećanje trgovine između EU i susednih zemalja, među kojima je i Srbija, a jedna od najznačajniih vesti je dolazak Razvojne finansijske korporacije u Srbiju, što je izdejstvovano na pregovorima u Vašingtonu", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ono što Vlada pokušava je da, u ovim otežanim okolnostima, difersifikuje izvore finansiranja za svoju privredu, te da se tako obezbede potencijali za samoodrživost i rast.

"Ne znam da li građani znaju koliko je važna vest otvaranje kancelarije Razvojne finansijske korporacije u Srbiji. To će biti snažan signal investitorima da smo bezbedna zemlja za ulaganja. Na taj način krenuće realizacija raznih ekonomskih dogovora kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija", kazao je Mali.

On je istakao da, bez obzira na sve okolnosti, Srbija ide napred, naša privreda funkcioniše i nadamo se najboljem ishodu na kraju godine.

"Uložili smo sve napore da pomognemo i građanima i privredi i na to smo ponosni. Uspeli smo jer smo uspeli da konsolidujemo naše javne finansije, da srpsku ekonomiju uvedemo u red", rekao je Mali.

Ministar finansija je zaključio da izgradnja i povezivanje, odnosno slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga može da nas uzdigne i pomogne da životni standard u kratkom periodu bude bolji.

Mali ističe da smo uspeli pravim merama pogodimo ono što je bilo najpotrebnije i građanima i privredi.

On je podsetio da je Vlada Repulike Srbije pokrenula i program "Moja prva plata", koji je usmeren na mlade bez radnog iskustva i da država u njih ulaže dve milijarde dinara, s obzirom da će devet meseci mesečno dobijati 20.000, odnosno 24.000 dinara, u zavisnosti od toga da li će mladi čovek koji je na praksi biti sa diplomom srednje škole ili fakulteta.

On je podvukao da je država dokazala da čvrsto stoji iza svojih građana, koji sada konačno mogu da se na nju oslone i opravdano računaju na bolje sutra.

"Već sam i rekao da je najvažnije da će penzije rasti u 2021. godini, a plate u javnom sektoru neće biti smanjene. Borimo se, takođe i da povećamo minimalac u prihvatljivim okvirima i za poslodavce i sindikate i uskoro ćemo izaći i sa tom vešću", zaključio je ministar finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

22 h

Podeli: