Srbija

Utorak, 12.05.2020.

19:26

Počele onlajn prijave za 100 evra

Prijavljivanje za pomoć države svim punoletnim građanima u iznosu od 100 evra počelo je danas, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: B92, Tanjug

Počele onlajn prijave za 100 evra
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

Naime, na internet-adresi idp.trezor.gov.rs u 6 časova jutros je proradio sajt za onlajn prijavljivanje građana za ovu pomoć.

Prilikom prijavljivanja građani će davati sledeće podatke - broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski račun.

"U petak 15. krenuće sa radom i kol-centar, a broj telefona će biti objavljen u medijima", naveo je ministar i reko da u petak kreće i automatska isplata 100 evra za penzionere i one koje primaju socijalnu pomoć.

Prijava traje do 5. juna, a isplate će ići sukcesivno, na svakih pet dana će se isplaćivati.

"Ovo je veoma lepa i važna vest i pozivam građane da se prijave", rekao je ministar Mali.

Naveo je da je za ovo izdvojeno oko 60 milijardi dinara u budžetu, a prošle nedelje su i isplaćene minimalne zarade koje je država obećala kao pomoć.

"Ovde se radi o paketu ekonomskih mera za privredu, a ova konkretno je upućena ka svim građanima."

Kako je rekao, jedan razlog za ove mere je ekonomski, a drugi psihološki, kako bi pokazali da je država ekonomski jaka i ponudili dozu optimizma.

"Mi smo se pre dva dana vratili na međunarodnom finansijsko tržište, londonsku berzu. Apsolutno je bilo potrebno da se izađe na tržište", naveo je Mali. Ministar finansija rekao je da se Srbija sa evroobveznicom veoma uspešno vratila na međunarodno tržište kapitala pre dva dana, gde je dobila znatno povoljnije uslove u odnosu na cenu kapitala MMF-a, koja nije ispod četiri odsto.

"Za dve milijarde koje smo ponudili, sedam milijardi evra je bila tražnja. Preko 300 investitora se javilo i prva smo zemlja koja je izašla na međunarodno tržište kapitala, koja nema tu podršku Evropske centralne banke, jer nije članica EU", kazao je Mali za RTS.

On je naveo da su uslovi ponuđeni Srbiji bili na nivou Slovenije, članice EU.

"Investitore i premiju smo dobili imajući u vidu snagu naše ekonomije i reforme koje smo sproveli. Veoma je važno bilo što je stopa rasta u prvom kvartalu bila pet odsto i što su nam javne finansije potpuno stabilne", rekao je Mali.

Osvrnuvši se na komentare da bi možda bio bolji aranžman sa MMF-om, Mali je naveo da, kada je posredi kratkoročna pomoć od MMF-a i brzi odgovor, Srbija više nije u krugu zemalja kojima je ta pomoć neophodna.

"Srbije ima velike devizne rezerve - 13,5 milijardi evra, stabilne javne finansije, i redovno isplaćujemo obaveze", precizirao je Mali.

Kada je u pitanju eventualni stend-baj aranžman sa MMF, dao je za pravo guvernerki Jorgovanki Tabaković da je aranžman na tržištu kapitala bolji nego takav sa MMF-om jer, kako kaže, cena kapitala sa MMF nije ispod četiri odsto.

"Ovde je 3,3 odsto. Cena pomoći MMF je veća nego ona koju smo dobili na tržištu kapitala", rekao je ministar.

"Hoćemo da Srbija bude na nuli ili u plusu na kraju godine i da budemo prva zemlja u Evropi po stopi rasta", zaključio je ministar.

U prvom satu prijavilo se 36.000 ljudi, za sat i po 72.000, a za sat i 40 minuta 100.000 građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

23 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

6 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: