Srbija

Sreda, 15.04.2020.

13:44

Firmama jeftini krediti od ponedeljka: Gazdinstvima 2,6 milijardi

Privatna preduzeća moći će od ponedeljka da konkurišu za jeftine kredite.

Izvor: Tanjug

Firmama jeftini krediti od ponedeljka: Gazdinstvima 2,6 milijardi
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic

Ukupna suma novca za koju država garantuje iznosi dve milijarde evra, saopštio je ministar finansija Siniša Mali nakon sastanka tima za implementaciju ekonomskih mera za podršku privredi tokom pandemije koronavirusa.

Na sastanku tima doneta je odluka o podršci poljoprivrednim gazdinstvima kojima će biti omogućeno da dobiju dodatnih 2,6 milijardi dinara podrške preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Obe odluke koje su danas donete biće prosleđene Vladi Srbije koja će ih sutra usvojiti.

"Dve važne oduke smo doneli, odluke koje smo i obećali da ćemo doneti tokom ove nedelje, a to je usvajanje uredbe o primeni garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijrde evra", rekao je Mali.

Poslednjih par dana, kaže, ekonomski štab je na ovim uredbama radio zajedno sa Narodnom bankom Srbije i poslovnim bankama.

Prva uredba koja se odnosi na sredstva namenjena preduzećima sutra će se naći na sednici Vlade Srbije i već od ponedeljka se kreće u njenu implementaciju.

"To znači da će preduzećima u privatnom sektoru biti jeftini krediti u ukupnom iznosu od dve milijarde evra za koje garantuje Srbija već od ponedeljka", rekao je Mali.

Druga uredba koja je danas doneta i sutra ide na usvajanje na Vladu Srbije je Uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima.

Reč je o dodatnih 2,6 milijrdi dinara koje idu preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Ekonomske mere se primenjuju na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, odnosno za ona gazdinstva koja rade kao preduzetnici.

"Imate veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača koji nisu preduzeća, upravo se ove mere, 2,6 milijardi dinara, odnose na njih".

Na ovaj način, kaže Mali, potpuno je završen pravni okvir koji je vezan za implementaciju svih najavljenih ekonomskih mera države za privredu, a koje su "teške" više od 600 milijardi dinara.

Podseća da su prošle nedelje donete uredbe za odlaganje poreza i doprinosa, uredba koja se odnosi na direktnu novčanu pomoć i isplatu minimalca privrednicima kao onu koja se odnosi na isplatu 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: