Srbija dobija novi institut: Sremski Karlovci centar vinogradarstva i vinarstva

Pod zasadima vinove loza nalazi se 26.000 hektara, a površine se iz godine u godinu povećavaju. Za to je potrebna i logistička podrška stručnih ljudi.

Srbija

Izvor: RTS

Sreda, 11.09.2019.

08:40

Srbija dobija novi institut: Sremski Karlovci centar vinogradarstva i vinarstva
FOTO: Depositphotos, samot

To je glavni razlog za izgradnju novog instituta za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima koji će objedinjavati ne samo vinogradare iz Srbije, već i regiona.

Višedecenijski stručno-naučni rad posebno je značajan segment vinogradarstva i vinarstva, tradicija koja obavezuje i proizvođače, kao i poljoprivredni fakultet sa departmanom.

"Na samu ideju razvoja ovog instituta smo došli baš u saradnji sa proizvođačima, sa Pokrajinskom vladom i naravno na našu inicijativu gde smo svi prepoznali da je od velikog značaja kako bi pre svega unapredili naše vinogradarstvo i doveli do svih specifičnosti koje jesu presudne, a to je da istaknemo specifičnosti podneblja, ali uz najsavremeniju tehniku i tehnologiju i zaštitu i očekujemo da će razvoj ovoga instituta i vinogradarstvo u celoj Srbiji i regiji biti značajno unapređeno", ističe profesor Dragoslav Ivanišević.

Studenti poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada kada je reč o vinogradarstvu i vinarstvu praktični deo nastave do sada su obavljali isključivo na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima, gde je u planu i gradnja ovog instituta.

"Budući nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo imaće veliki značaj za naše studente, pre svega će moći na jednom mestu da savladaju teoretska i praktična znanja, istovremeno to će biti jedan centar u kome ćemo objediniti sve zainteresovane subjekte kada su u pitanju i podsticaji za vinogradarsku i vinarsku proizvodnju. Biće to centar snabdeven najsavremenijom opremom koja će biti na raspolaganju svim našim proizvođačima vina", navodi prof. dr Nedeljko Tica, dekan poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Pokrajinska vlada značajnim finansijskim izdvajanjima podstiče razvoj vinogradarskog tehnološkog razvoja.

"Tek od 2017. imamo subvencije onih poljoprivrednika koji se bave vinogradarskom i vinarskom proizvodnjom. Za tri godine uložili smo 160 miliona dinara u opremanje vinarija širom Vojvodine zajedno sa proizvođačima vina. To su značajne investicije u nabavku najsavremenije opreme, kako bi imali i kvalitetnija i konkurentnija vina", kaže Vuk Radojević, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Cilj budućeg instituta pre svega je na polju edukacije, adekvatne infomisanosti, a sve sa namerom pomoći vinogradarima te povećanju zasada pod vinovom lozom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

11 h

Podeli: