Tabaković: Banke smeju da naplate obradu, ali...

"Banke imaju pravo da zaračunavaju troškove obrade kredita, ali moraju da građane upoznaju sa svim elementima ugovora i rizicima", rekla je guvernerka.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 14.02.2018.

12:38

Tabaković: Banke smeju da naplate obradu, ali...
(Foto: Thinkstock)

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da poslovne banke, pored kamate, imaju pravo da naplate građanima troškove obrade kredita, ali da moraju da u ugovoru jasno navedu taj trošak.

Ona je na konferenciji za štampu, na pitanje novinara o presudi kojom je na tužbu jednog građanina sud doneo rešenje da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita, rekla da je posao NBS da kontroliše sprovođenje propisa o zaključenju ugovora.

"Banke imaju pravo da zaračunavaju troškove obrade kredita, ali moraju da građane upoznaju sa svim elementima ugovora i rizicima", rekla je Tabakovićeva.

Pošto Zakon o bankama reguliše poslovanje banaka, a NBS ima regulatornu i nadzornu funkciju, ako bi se NBS mešala u rad banaka, izašla bi, kako je rekla, iz svojih nadležnosti i to bi bilo suprotno slobodnom tržištu.

NBS se, po rečima Tabakovićeve, zalaže za ujednačavanje troškova obrade kredita kako bi bili "srazmerni uloženom trudu" da se odobri taj zajam. Ona je rekla da same banke propisuju metodologiju rizika odobravanja kredita i kada je utvrde i prezentuju moraju i da je poštuju.

Apelacioni sud u Beogradu doneo je prvu pravosnažnu presudu po kojoj banka nema pravo da naplaćuje trošak obrade kredita, odnosno proviziju za obradu kredita.

Predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da i pored dve pravosnažne presude u kojima je zaključeno da banke nemaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, banke od te prakse neće odustati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: