Knežević: Ako vlasnik jednog dana dođe...

Ministar privrede Goran Knežević rekao je da je jedini lek za Gošu stečaj. Situaciju bi mogao da promeni vlasnik, ali se on, kaže Knežević, ne javlja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2017.

16:24

Knežević: Ako vlasnik jednog dana dođe...
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Ministar je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da su poslovi koji Goša pokušava da ugovori sa Železarom i Železnicama kratkoročna rečenja.

"Status Goše je poznat. Privatizacija je izvšena pod sumnjim okolnostima, verujem i da će nadležni organi imati posla tu. Mi pokušavamo kao država da neke poslove Goši završimo, sa železarom, železnicom, ali to su sve kratkoročne mere. Ne možemo da se mešamo u odluke vlasnika, to su privatne odluke. Šta ako se on ne složi?“, pita Knežević.

Kako kaže, država ima problem jer se ne zna stav vlasnika. S druge strane, generalni direktor koji učestvuje u pregovorima nema ovlašćenja niti što se tiče finansija, ni strateških odluka, a mora se vlasnik pitati šta dalje.

Knežević dodaje da se zna koja firma stoji iza Goše, ali da sadašnji vlasnik ne odgovara na pozive.

"Jedino ako sednemo za sto možemo da nađemo neko rešenje koje je održivo. Do tada nama su vezane ruke. Dali smo sve, čak i nešto što je preko naših ovlašćenja“, rekao je Knežević.

Objašnjava da je takvo zakonodavstvo i tržišni uslovi, da se prosto ide tamo gde je bolje, tako da nema mehanizma koji je ovo mogao da spreči.

"Gazda je dok je imao posla radio, kad nije imao posla, smanjio je interesovanje.“

Kaže da je Goša potpuno privatna firma i da su državi vezane ruke.

"Nije do nas da mi povedemo Gošu u stečaj, ali mislim da je stečaj jedini lek za Gošu. Naša ideja je da radnici počnu da rade, i da će onda možda biti drugačija perspektivva i sa vlasnikom, ako jednog dana dođe.“ Knežević kaže da još nemaju ničiji zahtev da je neko posebno ošećen u slučaju privatizacije Goše.

Knežević je rekao da država želi da i taj deo privrede unapredi, podsetivši da je u sektoru malih i srednjih preduzeća prošle godine zaposleno 30.000 ljudi.

"Iskoristiću citat: Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo - u svakom pogledu smo napravili neki iskorak", rekao je Knežević.

On je naveo i da je sada nezaposlenost ispod 11 odsto, dok je ranije bila 26 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

1 d

Svet

Najavili novo snažno oružje FOTO

Britansko ministarstvo odbrane danas je najavilo da će od 2027. postavljati lasere na ratne brodove za obaranje dronova, pet godina ranije nego što se očekivalo.

15:06

12.4.2024.

1 d

Podeli: